АМКУ оштрафував АЗС за завищені ціни на пальне

Сума штрафу становить 4,7 млрд гривень
Головне
АМКУ оштрафував АЗС за завищені ціни на пальне
Фото: Flickr
31 Березня 2021, 09:37
читать на русском

Антимонопольний комітет України наклав штраф на компанії-оператори мережі АЗС, що входять до мережі "АВІАС" за антиконкурентні узгоджені дії при встановленні цін на нафтопродукти.

Як повідомляється на сайті АМКУ, Антимонопольний комітет визнав дії ТОВ ВТФ "Авіас", ТОВ "Торговий Дім "Авіас", ТОВ "Пром Гарант Плюс", ТОВ "Альянс Еволюшн", ПАТ "Укртатнафта" та 169 операторів АЗС (у т. ч. ПАТ "Укрнафта") щодо встановлення цін на світлі нафтопродукти антиконкурентними узгодженими діями.

Під час розслідування було встановлено, що у сфері роздрібної торгівлі світлими нафтопродуктами в Україні діє система безготівкових розрахунків скретч-картками та паливними картками "АВІАС" (далі – проєкт "АВІАС"). У цьому проєкті беруть участь близько 1625 автозаправних станцій (далі – мережа "АВІАС"). Ці АЗС працюють під різними брендами у всіх регіонах України. Загалом їхня кількість становить майже 25% заправних станцій країни.

Комітет встановив, що оператори АЗС, у т. ч. ПАТ "Укрнафта", закуповували у ПАТ "Укртатнафта" світлі нафтопродукти за цінами вищими, ніж аналогічне імпортне пальне.

Читайте також

Така погоджена поведінка учасників проєкту "АВІАС" порушує конкуренцію між операторами АЗС на ринку. Відтак ціни на світлі нафтопродукти в мережі "АВІАС" встановлювалися в антиконкурентних умовах. З огляду на це Комітет ухвалив за вказані порушення накласти на вищеперераховані суб’єкти господарювання штрафи у загальному розмірі 4,7 млрд грн, - йдеться у повідомленні.


Контекст. Кабінет міністрів України вирішив активізувати діяльність міжвідомчих робочих груп в областях для проведення заходів із метою боротьби з нелегальним обігом пального.

Робочі групи проводять щоденний моніторинг цін на пальне в кожному районі.

Також уряд хоче змусити виробників бензину та дизпалива збільшити пропозиції, щоб збалансувати ціни на ринку нафтопродуктів.