АМКУ оштрафував "Ідея Банк" на 4 млн грн за поширення реклами, яка вводить в оману споживачів

Банк поширював неправдиву інформацію про видачу кредитів під "0%"
АМКУ оштрафував "Ідея Банк" на 4 млн грн за поширення реклами, яка вводить в оману споживачів
Банківські карти (фото: Pexels)
15 Жовтня 2020, 14:49
читать на русском

Антимонопольний комітет України (АМКУ) оштрафував "Ідея Банк" на 4 млн грн за поширення реклами по видачу кредитів під "0%" та "розпродаж" кредитів зі знижкою -50%.

Про це повідомила пресслужба АМКУ.

Поширення неправдивої інформації ПАТ "Ідея Банк" під час рекламної кампанії завершилося накладенням на фінансову установу штрафу в розмірі 4 млн грн, - йдеться у повідомленні.

Спеціалісти АМКУ встановили, що банк на постійній основі поширював рекламу акційних пропозицій "Ідеальна 30" Щодня ідеальний кредит під повний 0%" та "Чорна п'ятниця ціни навпіл -50% розпродаж кредитів".

Листівки, плакати, сітілайти, банери на сайтах та сторінки друкованих видань інформували громадян про видачу кредитів під "0%" та про "розпродаж" кредитів зі знижкою -50%. Ця інформація є одним із основних факторів, який може вплинути на вибір споживачем цих послуг, - підкреслили у Комітеті.

Однак, під час перевірки спеціалістами АМКУ, ця інформація виявилася далекою від реальності. Зокрема, відсоткова ставка становила 0,001% річних. Крім того, клієнту потрібно окремо платити щомісячні комісії за обслуговування, відкриття пакету послуг та обов'язковий страховий внесок.

Водночас, у рекламі банк не вказав таку обов'язкову для оприлюднення інформацію, як максимальна сума кредиту, реальна річна процентна ставка, максимальний строк, на який видається кредит. В АМКУ підкреслили, що відсутність інформації про повноту витрат може ввести клієнтів банку в оману та посприяти оформленню кредиту.

Виходячи з цього, Антимонопольний комітет прийняв рішення визнати, що "Ідея Банк" вчинив порушення, передбачене відповідною статтею Закону України "Про захист від недобросовісної конкуренції" у вигляді повідомлення неправдивих та неповних відомостей у рекламних оголошеннях щодо видачі кредитів. На компанію накладено штраф у розмірі чотирьох мільйонів гривень.

Читайте також

Нагадаємо, що Міністр фінансів України Сергій Марченко заявив, що Кабінет міністр планує запустити нову програму надання іпотечних кредитів 2021 року. За цією програмою, 30 тисяч українських сімей зможуть придбати собі житло.

Наступного року ми готові будемо передбачити надання іпотечних кредитів для 30 тисяч сімей. Зараз практично нічого не надається. Тобто, це нова програма. Ми докапіталізуємо нову установу, яка зможе надавати іпотечні кредити і також надавати фінансовий лізинг, кредит. Тобто, це будівництво житла, - розповів міністр.

1