Байден нарешті подзвонив Зеленському: говорили про Донбас та корупцію

Розмова тривала близько 50 хвилин
Головне
Байден нарешті подзвонив Зеленському: говорили про Донбас та корупцію
Володимир Зеленський фото: Офіс президента
2 Квітня 2021, 18:45
читать на русском

Президент України Володимир Зеленський і президент Сполучених Штатів Джо Байден провели першу телефонну розмову.

Про це повідомив Білий дім на своєму офіційному сайті та Володимир Зеленський у Твіттері.

Зокрема президенти обговорили інформацію про стягування Росією військ до українського кордону. Байден заявив про повну підтримку України, її суверенітету та державної цілісності у війні на Донбасі.

Також у Білому домі заявили, що США підтримують прагнення України на шляху до реформ та в боротьбі з корупцією. Байден підкреслив прихильність Адміністрації в активізації стратегічного партнерства на підтримку плану президента Зеленського по боротьбі з корупцією. Лідери погодилися, що ці реформи є центральними для євроатлантичних устремлінь України.

Вони також обговорили важливість тісної співпраці США і України для стримування пандемії COVID-19 і зміцнення демократії в регіоні.

Своєю чергою президент України зробив заяву, у якій зазначив, що Україна цінує підтримку з боку США на різних рівнях. Зеленський наголосив, що американське партнерство має вирішальне значення для України.

Ми стоїмо пліч-о-пліч, коли йдеться про збереження наших демократій. Я серйозно налаштований реформувати Україну, збільшити прозорість та досягти миру, - зазначив він.


Контекст. У Washington Post у статті під назвою "Президент України знову опинився під тиском США - цього разу недарма" написали, що президент Сполучених Штатів Джо Байден досі не подзвонив своєму українському колезі Володимиру Зеленському, оскільки хоче спонукати його боротися з корупцією в країні.

Раніше колишній посол Сполучених Штатів Америки в Україні Вільям Тейлор пояснив, чому досі не відбулася телефонна розмова президентів України та США.

На його думку, телефонна розмова між президентом України Володимиром Зеленським і президентом США Джо Байденом може бути відкладена на майбутнє, оскільки у Вашингтоні зараз "на порядку денному дуже багато питань".

Однак, після інформації про стягування Росією військ до кордонів з Україною і можливі військові провокації, яка вчора, 1 квітня, облетіла ЗМІ, сьогодні, 2 квітня, відбулася розмова Байдена і Зеленського. Напередодні ж відбулася бесіда між керівниками оборонних відомств України і США.

1