Банки так і не почали списувати борги з карток українців з 6 липня

Робоча група поки що розробляє механізми списання - розповіли у ПриватБанку
Ексклюзив
Банки так і не почали списувати борги з карток українців з 6 липня
Пенсії, гроші (фото: УНІАН)
6 Липня 2021, 17:43
читать на русском

Банки так і не почали автоматично списувати борги з карток українців відсьогодні.

У ПриватБанку в коментарі для Парламент.UA повідомили, фінустанови наразі не списують заборгованостей з рахунків. Адже спеціальна робоча група досі розробляє механізми автоматичного списання заборгованостей за виконавчими листами. Втім додали, частково ця система вже працює, зокрема Автоматизованою системою виконавчого провадження банк користується вже півтора року.

Все робиться одним натисканням кнопки, однак наголошу - виключно за дорученням виконавця, яке банк зобов’язаний виконати.

Зараз, якщо виконавець дає доручення банкові, він блокує суму боргу на рахунку, але процедури стягнення ще немає. При тому, що ще півроку-рік тому банки блокували всі гроші на всіх рахунках.

Нині клієнт миттєво отримує повідомлення про те, що відповідно до рішення виконавчої служби на вашому рахунку накладено арешт на певну суму та посилання на додаткову інформацію. Ви переходите за посиланням і бачите, що це, наприклад, штраф за порушення ПДР, несплачений у 2019 році, за інформацією звертайтеся до виконавця номер такий-то, - розповів прессекретар ПриватБанку Олег Серга.

Раніше у разі визнаної судом заборгованості справу передавали державному чи приватному виконавцю. А той, аби виявити рахунки боржника та заблокувати їх, надсилав паперові запити в усі 74 банки країни. Тож процес тривав досить довго.

Головне, що тепер змінює наказ Мін’юсту - це те, що виконавець зможе надсилати такі запити через автоматизовану систему та не просто блокувати рахунки боржників, а й стягувати необхідну суму заборгованості.

Окрім того, відзначимо, виконавче провадження, як і раніше, відкривають лише після відповідного рішення суду.

Нагадаємо, зміни до наказу "Про затвердження Порядку автоматизованого арешту коштів боржників на рахунках у банках за виконавче провадження про стягнення аліментів" Мін’юст ухвалив ще 23 березня, а від 6 квітня цей наказ набув чинності. Проте у Мін’юсті вирішили дати три місяці на підготовку до реалізації ініціативи, відтак вже з 6 липня банки мали б почати автоматично стягувати гроші в боржників.

1