Банки змушені будуть відключити українцям Apple Pay і Google Pay

Це трапиться, якщо Рада ухвалить законопроєкт про граничні розміри міжбанківської комісії
Важливо
Банки змушені будуть відключити українцям Apple Pay і Google Pay
Google-Pay (Фото: Xiaomi)
30 Березня 2021, 19:57
читать на русском

Банки будуть змушені відключити українцям платіжні сервіси типу Apple Pay чи Google Pay та скасувати грейс-період за кредитними картками, якщо Рада ухвалить неринкове регулювання платіжного ринку.

Відповідну заяву оприлюднив Приватбанк.

У разі ухвалення парламентом законопроєктів про неринкове регулювання банківських комісій за приймання безготівкових платежів, українським банкам доведеться відмовитися від підтримки відомих світових платіжних сервісів, таких как Apple Pay, через збитковість таких операцій в Україні, - наголосили в банку.

За словами заступника голови правління ПриватБанку Развана Мунтеану, банки просто будуть змушені відключити можливість приймання оплати Apple Pay чи Google Pay через високу собівартість транзакцій з урахуванням додаткових комісій сервісам та витрати емітентів.

Загалом у випадку ухвалення парламентом регулювання банківських комісій, зросте вартість обслуговування карток для клієнтів, оскільки банки змушені будуть підвищити вартість своїх послуг.

Вартість обслуговування картки складатиме в середньому понад 200 гривень на рік, що буде відчутним для соціально вразливих верств населення (пенсіонери, працівники бюджетних установ), - додали у пресслужбі банку.

Також там наголошують, що банки у випадку ухвалення закону про регулювання вартості безготівкових транзакцій будуть змушені скасовувати грейс-період за кредитними картками, що коштуватиме клієнтам збільшення витрат на обслуговування кредитів в середньому на 3-3,5% в місяць.

Також у банку підкреслили, що законодавче регулювання вартості еквайрингу коштуватиме бюджету щонайменше 4 млрд на рік.

У разі ухвалення парламентом законопроєктів щодо неринкового механізму регулювання інтерчейндж та комісії еквайрингу, які активно лобіюються великими торговельними компаніями, прямі втрати держбюджету становлять щонайменше 4 млрд на рік, - йдеться у заяві.

За словами Мунтеану, прогнозоване зменшення прибутку банку становитиме до 5,3 млрд грн на рік, що коштуватиме державі, як власнику ПриватБанку, щороку 3,3 млрд грн дивідендів.

Читайте також

На думку топменеджера найбільшого українського банку, застосування неринкового підходу до регулювання комісії призведе до значного падіння кількості та обсягу безготівкових операцій - з 55,2% до 25, 6%, та відповідно, зростанню готівкових, що зведе нанівець зусилля держави щодо фіскалізації бізнесу.

Прямі втрати бюджету від недоотриманих податків становитимуть ще майже 1 млрд грн на рік, - повідомляє пресслужба.

За словами Мунтеану, ПриватБанк та інші провідні банки виступають категорично проти неринкового регулювання одного з найбільш розвинених в Україні банківського та платіжного ринків та пропонують еволюційне та гармонійне регулювання ринку еквайрингу банками та платіжними системами.

Як відомо, Національний банк України опублікував офіційну заяву з критикою законопроєкту №4364, яким депутати зокрема хочуть встановити граничний розмір міжбанківської комісії – це може нашкодити споживачам та змусить банки згортати програми лояльності.

1