Більшість українців підтримує вступ до ЄС і НАТО – соцопитування

Українці підтримують курс на євроінтеграцію
Головне
Більшість українців підтримує вступ до ЄС і НАТО – соцопитування
Україна-НАТО (Фото: NATO)
30 Червня 2021, 19:49
читать на русском

62% громадян підтримують вступ України до Європейського Союзу, 54% - членство в НАТО.

Про це йдеться в дослідженні Центру Разумкова.

Якби референдум стосовно вступу України до НАТО відбувся найближчим часом, то в ньому взяла б участь переважна більшість (71%) опитаних українців, з них 72,9% підтримали б вступ України до Альянсу.

Найбільша частка прихильників вступу зафіксована у віковій категорії 18-29 років — 64%. Баланс між прихильниками та противниками (зменшення рівня підтримки) змінюється з віком майже лінійно, але навіть у найстаршій віковій категорії (60+) відносна більшість респондентів (48%) готові проголосувати за вступ, "проти" — 37%, - йдеться в дослідженні.

Найпомітнішими є регіональні відмінності. На тлі майже семикратної переваги прихильників вступу на Заході (77% — "за", 11% — "проти") та значної переваги в Центрі (58% — "за", 26% — "проти"), на Сході залишається більшою частка готових сказати "ні" (33% — "за", 50% — "проти"). Менш значущою є різниця між противниками (43%) і прихильниками НАТО (38%) на Півдні.

Наявні статеві відмінності є менш суттєвими, ніж регіональні та вікові. Чоловіки більш схильні до підтримки ідеї вступу до НАТО (57%), ніж жінки (51%).

На думку громадян, найбільшими перешкодами на шляху співпраці/інтеграції України з НАТО, на думку громадян, є високий рівень корупції (62%) та недостатній рівень демократичного, економічного, військово-технічного розвитку України (41%)."Російський" фактор посідає третє місце (36%). Лише 10% опитаних вважають, що цивілізаційні та культурні відмінності можуть бути перешкодою для співпраці/інтеграції України з НАТО.

Рівень суспільної підтримки євроінтеграції є традиційно дещо вищим, ніж євроатлантичної. За вступ України до ЄС проголосували 62% усіх опитаних, проти вступу — 26%.

Читайте також

Найбільш актуальними для України, на думку переважної більшості опитаних громадян, є загрози від Росії (74%) та від зовнішньої агресії (72%).

Крім того, більша частина опитаних заявили про готовність захищати країну або зі зброєю в руках (24% загалом в Україні, серед чоловіків — 39%, жінок — 11%) або надаючи волонтерську підтримку (29%, серед чоловіків — 21%, жінок — 37%).

Нагадаємо, більшість українців (53,5%) визначають конфлікт на Донбасі як російську агресію проти України з використанням місцевих бойовиків. Півтора року тому прихильників такої позиції було 45% громадян.