Цивільну аеромедичну евакуацію запустять в Україні

Пілотні проєкти введуть у Львові та Києві
Важливо
Цивільну аеромедичну евакуацію запустять в Україні
Вертоліт Фото: УНІАН
13 Січня 2021, 12:07
читать на русском

Міністерство охорони здоров'я України ініціює два пілотні проєкти із цивільної аеромедичної евакуації. Проєкти запустять у Львові та Києві.

Як повідомив під час брифінгу міністр охорони здоров'я Максим Степанов, впровадження проєктів можливо у разі затвердження постанови КМУ "Про деякі питання створення єдиного аеромедичного простору в Україні".

За його словами, завдяки поєднанню ресурсів МОЗ та силових відомств, що координуються МВС, повітряним шляхом транспортуватимуться як анатомічні матеріали та реципієнти для подальшої трансплантації, так і пацієнти, які потребують невідкладної медичної допомоги у критичних випадках.

Читайте також

Ми запускаємо такий проєкт як створення єдиного аеромедичного простору України. Це надзвичайно важливий елемент. Це дуже важливий елемент, зокрема, з точки зору розвитку системи трансплантації, - сказав міністр.

Нагадаємо, міністерство охорони здоров'я планує за три роки здобути повну трансплантаційну незалежність. Громадяни України повинні лікуватися вдома, оскільки вартість проведення трансплантацій за кордоном в 3-4 рази дорожча, ніж в Україні.

За словами міністра (досьє Максима Степанова), від 1 січня в Україні працює Єдина державна інформаційна система з питань трансплантації органів та тканин (ЄДІСТ), яка поєднує донора та реципієнта. Він наголосив, що без цієї системи розвиток трансплантації в Україні був би неможливим.

1