ДБР завершило розслідування авіатрощі Ан-26 під Харковом

За висновками слідчих, авіакатастрофу спричинила системна службова недбалість та порушення правил проведення польотів
ДБР завершило розслідування авіатрощі Ан-26 під Харковом
Авіакатастрофа під Чугуєвим (Фото: Офіс генпрокурора)
6 Травня 2021, 13:43
читать на русском

Завершено досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом катастрофи літака АН-26 поблизу м. Чугуїв Харківської області 25 вересня 2020 року, в результаті якої загинуло 26 військовослужбовців.

Про це повідомили в Офісі генпрокурора України.

Шістьох військовослужбовців – Командувача Повітряних Сил Збройних Сил України, колишнього командира військової частини А4104 і двох його заступників, колишнього керівника польотами на аеродромі "Чугуїв" та, на той час, виконувача обов’язків начальника Харківського національного університету Повітряних Сил ім. Івана Кожедуба підозрюють у не забезпеченні безпеки польотів, порушенні правил підготовки та проведення польотів, а також недбалому ставленні до військової служби.

Досудовим розслідуванням встановлено, що військові допустили неналежну підготовку та затвердження документів щодо умов експлуатації повітряного судна з не передбаченим Керівництвом з льотної експлуатації зльотом з "конвеєра" та щодо порядку здійснення льотної підготовки курсантів. Також вони неналежно здійснювали контроль за рівнем підготовки пілотів-інструкторів та навчальним процесом і дотриманням заходів безпеки під час виконання навчальних польотів.

Ці порушення мали системний характер і були допущені на стадії підготовки до польотів, оскільки на борту літака перебували особи, які взагалі не повинні там бути, на стадії здійснення польоту, який був дозволений із порушенням правил експлуатації літального апарату та правил здійснення польотів, а також на стадії, коли сталася кризова ситуація. Керівництвом польотів не було вжито достатніх адекватних заходів для уникнення авіакатастрофи.

Читайте також

Нині підозрювані та їх захисники знайомляться із матеріалами кримінального провадження, яке налічує понад 60 томів. За результатами буде ухвалене рішення про вручення обвинувальних актів підозрюваним та направлення їх до суду для розгляду по суті.


Контекст: У п'ятницю, 25 вересня 2020 року, близько 20:50 на автошляху Київ-Харків-Довжанський, поблизу військового аеропорту Чугуєва Харківської області, впав та загорівся військовий літак АН-26 однієї з військових частин. На його борту перебували 27 людей - курсанти Харківського університету повітряних сил ім. Івана Кожедуба та екіпаж з військовослужбовців (20 курсантів та 7 офіцерів). Один з двох курсантів, які вижили під час авіакатастрофи, помер у лікарні. Пізніше з’явилося відео падіння літака.

28 вересня стало відомо, що "чорні скриньки" з літака Ан-26 знайшли. Вони у задовільному стані і їх почали розшифровувати.