Денісова виступила із заявою після обшуків у будинках кримських татар

Омбудсман сприятиме правовій допомозі незаконно затриманим
Важливо
Денісова виступила із заявою після обшуків у будинках кримських татар
Людмила Денісова (фото: Telegram)
17 Лютого 2021, 16:14
читать на русском

Переслідування окупаційною владою кримських татар є релігійно-вмотивованими та можуть закінчитися незаконним арештом та вироком.

Про це заявила уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова на своїй сторінці у Фейсбуці, коментуючи нічні обшуки у будинках кримських татар російською окупаційною владою.

Вона повідомила, що сьогодні з 4 години ранку в тимчасово окупованому Криму проходили масові обшуки в Білогірську, Бахчисараї, Сімферополі, Севастополі та Радянському районі півострова. Слідчі заходи так званих правоохоронців були проведені в семи домоволодіннях.

Наразі є інформація, що незаконно затримано активістів "Кримської солідарності" і проєкту для дітей політв'язнів "Кримське дитинство" Ленура Сейдаметова, Азамата Еюпова, Тимура Ялкабова, Яшара Шіхаметова, Ернеста Ібрагімова та Олега Фьодорова. Їм інкримінують участь в організації "Хізб ут-Тахрір", яка у Росії визнана терористичною, - повідомила Денісова.

За її інформацією, працівники ФСБ після проведення слідчих заходів доставили затриманих громадян України в будівлю "УФСБ Криму".

Читайте також

На її думку, такі дії так званих правоохоронців порушили презумпцію невинуватості, права на свободу і особисту недоторканність, на правову допомогу, адже обшуки були проведені без наявності відповідних судових рішень, без участі адвокатів та вручення будь-яких процесуальних документів.

Ми маємо вимагати від РФ дотримуватися права на справедливий судовий розгляд відповідно до її зобов'язань як окупаційної держави, що передбачено міжнародним гуманітарним правом і міжнародним правом у сфері прав людини. Тримаю це питання на контролі та при необхідності сприятиму правовій допомозі нашим незаконно затриманим співгромадянам, - зазначила Денісова.

Нагадаємо, у тимчасово окупованому Криму пізно вночі 17 лютого російська окупаційна влада провела масові обшуки у будинках кримських татар.

1