Депутати вирішили прискорити вакцинацію від COVID-19 в Україні

Ухвалено законопроєкт, який дозволяє прискорену державну реєстрацію вакцин
Головне
Депутати вирішили прискорити вакцинацію від COVID-19 в Україні
Верховна Рада (фото: УНІАН)
28 Січня 2021, 11:42
читать на русском

Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроєкт №4613, що прискорить вакцинацію від COVID-19 в Україні.

Як повідомляє пресслужба українського парламенту, документ передбачає, що у екстрених випадках (розповсюдження патогенних агентів, токсинів, хімічних речовин або випромінювань, під час епідемій та пандемій) держреєстрація лікарських засобів може проводитись за новою процедурою – "під зобов’язання" у порядку, встановленому урядом.

Прийнято за основу проєкт Закону "Про внесення змін до Закону України "Про лікарські засоби" щодо державної реєстрації лікарських засобів під зобов’язання". Законопроєктом пропонується внести зміни до Закону України "Про лікарські засоби", доповнивши його новою статтею 92, яка передбачає окремий порядок допуску до екстреного медичного застосування лікарських засобів ("реєстрація під зобов’язання"), - повідомили у ВР.

Читайте також

Законопроєктом визначаються документи, які має подати виробник для державної реєстрації лікарського засобу під зобов’язання для екстреного медичного застосування.

Реєстраційне посвідчення видається терміном на рік з можливістю продовження ще на рік. Після виконання всіх зобов’язань, наданих заявником у встановлений термін, дія реєстраційного посвідчення може бути подовжена до 5 років.

Згідно з проєктом, лікарський засіб може підлягати прискореній державній реєстрації у разі, якщо дозвіл на його екстрене застосування був наданий компетентним органом Сполучених Штатів Америки, Великої Британії, Швейцарської Конфедерації, Японії, Австралії, Канади, Китайської Народної Республіки, Індії або Європейського Союзу (принаймні, однієї з цих країн) відповідно до національного законодавства країни надання дозволу або лікарський засіб, перекваліфікований Всесвітньою організацією охорони здоров’я.

Нагадаємо, раніше прем'єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що Україна почне вакцинацію вже в лютому, і українці отримають доступ до якісної, безпечної та ефективної вакцини.

Читайте також наш матеріалКорупційна змова: китайську вакцину Україна отримає через ексрегіоналку Богатирьову 

1