Донбас на межі екологічної катастрофи через радіацію - Кравчук

Пов'язано це із вибухом на шахті "Юнком"
Важливо
Донбас на межі екологічної катастрофи через радіацію - Кравчук
Леонід Кравчук Фото: сторінка політика у Фейсбук
11 Лютого 2021, 21:50
читать на русском
Тимчасово окупована територія Донбасу перебуває на межі екологічної катастрофи через ядерний вибух на шахті, який досі зберігає радіацію.

Про це заявив у четвер на засіданні Ради безпеки ООН експрезидент, голова української делегації в Тристоронній контактній групі Леонід Кравчук, передає пресслужба у Telegram.

Донбас перебуває на межі екологічної катастрофи – й не тільки через забруднення повітря й ґрунту вибухами боєприпасів та мін, але й через радіоактивні викиди, - сказав він.

За його словами, в 1979 році радянський уряд провів ядерний вибух на шахті "Юнком", яка зараз перебуває в зоні тимчасової окупації.

Читайте також

Після вибуху в шахті виникла радіоактивна порожнина, з якої постійно відкачували воду, щоби радіація не потрапила на поверхню, а також у шари ґрунтових вод. Три роки тому окупаційна адміністрація припинила викачування підземних вод, і тепер радіація проникає в горизонти питної води, - підкреслив він.

Нагадаємо, що попри загострення ситуації на Донбасі, Україна не може вийти з перемир'я, аби не втрачати інструмент впливу на Росію на переговорах.

1