Джемілєву продовжили заборону на в'їзд до Криму до 2034 року

Лідер кримськотатарського народу буде звертатися до Європейського суду
Джемілєву продовжили заборону на в'їзд до Криму до 2034 року
Мустафа Джемілєв Фото: сторінка політика у Фейсбуці
5 Березня 2021, 13:47
читать на русском

Національному лідерові кримськотатарського народу Мустафі Джемілєву продовжили заборону на в'їзд до Росії та окупованого нею Криму до 2034 року.

Як повідомляє "Крим.Реалії", раніше Росія заборонила Джемілєву в'їзд до Криму після анексії півострова, але той термін дії заборони закінчився ще 19 квітня 2019 року, однак Джемілєв не робив спроб повернутися до Криму.

В Армянську проходять судові засідання у справі проти Джемілєва, яке відносно нього російські слідчі порушили минулого року.

Читайте також

Зокрема, управління Слідчого комітету Росії в Криму 13 квітня 2020 року висунуло Джемілєву звинувачення за трьома статтями російського Кримінального кодексу: "перетин держкордону Росії іноземним громадянином, в'їзд яким до Росії не дозволений, вчинений групою осіб за попередньою змовою (ч. 3 ст. 322 КК Росії); недбале зберігання вогнепальної зброї, що створило умови для її використання іншою особою, якщо це спричинило тяжкі наслідки (ст. 224 КК України); незаконне придбання і зберігання боєприпасів (ч. 1 ст. 222 КК Росії)".

Джемілєв повідомив, що має намір "довести абсурдність звинувачень російської сторони" в Європейському суді з прав людини.


Контекст. У лютому 2014 року в Криму почали з'являтися озброєні люди в формі без розпізнавальних знаків, які захопили стратегічні об’єкти півострова - їх у народі назвали "зелені чоловічки".

16 березня 2014 року Росія провела у Криму так званий "референдум" про статус півострова, за результатами якого Крим став окупованим Російською Федерацією.

Міжнародні організації засудили тимчасову окупацію Криму Росією.

Мустафа Джемілєв – лідер кримськотатарського національного руху, голова Меджлісу кримськотатарського народу (з 1991 до 2013 року). У 2014 році він виступив проти російської окупації Криму. Росія порушила проти нього кілька кримінальних справ.

1