Економіст розповів, у скільки Україні може обійтися локдаун

У разі введення жорсткого локдауну підтримка підприємців обійдеться майже у 20 млрд грн
Важливо
Економіст розповів, у скільки Україні може обійтися локдаун
Павло Кухта Фото: Фейсбук
23 Листопада 2020, 08:00
читать на русском

У разі введення жорсткого локдауну в Україні підтримка підприємців обійдеться держбюджету в суму близько 20 млрд грн.

Про це розповів у коментарі "Україна 24" ексзаступник міністра економіки України, директор з питань політики у Київській школі економіки Павло Кухта.

На запитання, скільки грошей потрібно для підтримки бізнесу при жорсткому карантині, Кухта відповів:

Дуже приблизно, на місяць така підтримка підприємців у галузях, по яких б'є локдаун - це близько 20 млрд грн. Цих грошей зараз немає в бюджеті України. Там грошей на межі, щоб виплачувати пенсії та зарплати.

За словами експерта, єдиний вихід із ситуації - "швидко розблокувати програму МВФ й отримати фінансування".

Читайте також

Але там час іде не на дні, а на години й, здається, цей час втрачено. До кінця грудня ми фізично не встигнемо. Думаю, що раніше січня, при найкращому сценарії, ми це не можемо отримати, а з огляду на те, що світові ринки сплять, то й січень, швидше за все, втратимо, - наголосив Кухта.

Нагадаємо, більша частина українців, а саме 61%, не підтримує запровадження "карантину вихідного дня", і лише 36% - вважає це доцільним.

Голова Комітету Верховної Ради України з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький вважає, що ситуація з поширенням COVID-19 залишається контрольованою, проте при збереженні таких темпів у влади через 2-3 тижні не залишиться іншого вибору, як запроваджувати більш жорсткі заходи.

17 листопада Верховна Рада ухвалила проєкт постанови "Про своєчасне інформування громадян у разі посилення протиепідемічних заходів з метою належної підготовки до такого посилення".

Більше читайте у нашому матеріаліКарантин вихідного дня завдасть болючого удару по економіці: прогнози 

1