Екскомандувач військ США в Європі назвав ознаки того, що Росія планує напасти на Україну (відео)

Найімовірніше, якщо Росія нападатиме, то у вересні під час "військових навчань"
Важливо
Екскомандувач військ США в Європі назвав ознаки того, що Росія планує напасти на Україну (відео)
Війна на Донбасі Фото: Командування Медичних сил zsu.gov.ua
5 Квітня 2021, 14:43
читать на русском

Світові військові аналітики розрахували, що найбільш імовірним часом для вторгнення в Україну російських військ є навчання “Захід - 2021” у вересні.

Про це йдеться в сюжеті ТСН.Тиждень Андрія Цаплієнка.

У сюжеті зокрема йдеться про те, що Росія систематично розігріває старі й нові гарячі точки на карті світу. Таким чином Кремль найперше перевіряє витримку і рішучість нового американського президента Джо Байдена.

Зростання насилля та нарощування сил - тест для президента Байдена. Кремль перевіряє, наскільки Байден відданий ідеї суверенітету України та її підтримки, - прокоментував екскомандувач військ США в Європі Бен Годжес.

Американський генерал переконаний, що Росія шукає приводу для відкритого вторгнення.

Кремль шукає привід та можливість створити ситуацію, в якій буде“необхідно захистити росіян”. Отже, ЗСУ мають бути дуже обережними, аби не дати росіянам приводу, яким вони моментально скористуються і який вони самі намагаються створити, - переконаний Годжес.

Генерал також наголосив на тому, що Кремль уже розпочав інформаційну підготовку можливої фронтової операції. Про що свідчать відповідні заяви прессекретаря Путіна Дмитра Пєскова та міністра закордонних справ Росії Сергія Лаврова.

Доказом військових намірів Росії, на думку головнокомандувача ЗСУ Руслана Хомчака є створення РФ так званих батальйонних груп на кордонах з Україною.

Росія під виглядом підготовки до стратегічних навчань “Запад-2021” стягує зі всієї території РФ батальйонні тактичні групи до східних кордонів нашої держави, - заявив Хомчак.

У сюжеті пояснюють, що “батальйонна тактична група” - одна з найбільш вдалих російських інновацій під час війни на Донбасі. Групи створюються, як правило, для наступальних дій на базі батальйону, який підсилюють артилерією, танками, саперами та розвідниками. Навколо України таких груп уже 28. І це ще не межа.

Крім тих 28 батальйонно-тактичних груп, які протягом кількох років розташовані біля наших кордонів, ми розраховуємо, що вони збільшаться ще на 25 батальйонно-тактичних груп, - додав головнокомандувач ЗСУ.

Читайте також

Військові аналітики розрахували - найбільш імовірний час для вторгнення - це російські навчання “Захід - 2021”, які відбудуться у вересні. Маскувати підготовку до агресії навчаннями дуже зручно, пояснюючи перекидання армади бойової техніки звичайними маневрами. Утім, є ознака, за якою можна передбачити агресію - розгортання мобільних госпіталів.

Одна справа мати війська на кордоні, але геть інша - забезпечити їх усім необхідним для проведення операцій. Я кажу про пальне, боєприпаси та шпиталі. Якщо ви не бачите шпиталів, я не впевнений, що серйозне зіткнення це те, до чого готові російські війська, - переконаний генерал Годжес.

У тому, що Росія не полишає плану пробитися до Одеси, в союзників не має сумніву.

Я переконаний, вони хочуть пробитися до Одеси. Ізолювати Україну від Чорного моря, хапонути Маріуполь та Бердянськ. Це їхня довгострокова ціль, - впевнений Бен Годжес.

Утім, причиною  нинішнього загострення на кордонах України називають газогін “Північний потік - 2” - ключовий проєкт для Путіна. Зруйнувати транзит газу через Україну, зробити Берлін та Париж залежними від російських енергоносіїв і можна брати Україну голіруч. Завершення будівництва підводної труби загальмували американські санкції. Тож залякування новою війною має вигляд, як шантаж:  “Якщо не дасте нам добудувати “Північний Потік - 2”, то отримаєте повномасштабну війну в Україні”, підкреслили експерти.


Контекст. 26 березня поблизу населеного пункту Шуми на Донбасі російській найманці обстріляли позиції українських захисників, внаслідок чого загинули четверо воїнів, ще двоє отримали поранення.

Через ескалацію на Донбасі президент Володимир Зеленський відправив в зону ООС головнокомандувача Збройних сил України Руслана Хомчака.

Також Зеленський попросив допомоги у лідерів "нормандської четвірки" і закликав їх "зробити все можливе для збереження режиму повного та всеосяжного припинення вогню".

Детальніше про ескалацію військового конфлікту на Донбасі читайте у матеріалі Парламент.UA: Чи чекає на Україну повномасштабна війна з Росією.

1