Ексміністр розповів, як Україна може стати головним союзником США поза НАТО

Союзництва замало, потрібна безпекова угода
Ексклюзив
Ексміністр розповів, як Україна може стати головним союзником США поза НАТО
Прапор США (фото: Pexels)
3 Липня 2021, 00:11
читать на русском

Колишній міністр Павло Клімкін розповів, як Україна може стати головним союзником США поза НАТО та що для цього потрібно.

Про це Клімкін сказав в ексклюзивному інтерв'ю Парламент.UA.

За його словами, для того, щоб стати союзником США, Україні потрібна безпекова угода, оскільки союзництва замало.

По-перше, це дуже дискусійний сигнал, оскільки таке союзництво поза НАТО надається країнам, які далі не мають шансу отримати членство в НАТО. Тому я за те, щоб напрямок залишити і навіть розширити, оскільки у Японії і у Південної Кореї є безпекова угода зі Сполучними Штатами. Але важливо чітко прописати, що нам реально потрібно, нехай і в перспективі: ми ж також маємо багато чого зробити. інфраструктура та ж корупція, і так далі. Якщо ми отримаємо цей статус, то зможемо робити ще більше, але хто тоді надасть нам безпекову угоду? Нам же потрібні гарантії, хоча б часткові на період, доки ми будемо йти до НАТО. Нам потрібні спільні проєкти, - зазначив Клімкін.

Колишній глава МЗС вважає, що статус головного союзника США поза НАТО багато не дасть. Деякі речі - так будуть, але багато не дасть, оскільки ми у співпраці з американцями й так вже це робимо.

Так, Клімкін виступив за те, щоб жорстко і послідовно казати: "Нам потрібна з вами безпекова угода: який обсяг безпекової умови і які положення будуть прописані - це вже питання переговорів". Ось, що президент України Володимир Зеленський має пояснити президенту США Джо Байдену - своє бачення та отримати бачення Байдена.

На запитання журналіста, що Клімкін має на увазі під безпековою угодою, він зазначив:

Ні, це буде двостороння безпекова угода. Можна і з британцями, якщо британці приєднаються. Це буде певний крок від Будапештського меморандуму. Про це також можна говорити. Британці, до речі, відкриті до розмови: вони не готові ухвалювати політичні рішення, але до подальшої розмови відкриті.

Нагадаємо, що колишній міністр закордонних справ Павло Клімкін вважає, що в основному на міжнародній арені Україну розглядають як об'єкт.

Читайте також

1