Єрмак розповів про підготовку зустрічі Путіна з Зеленським

Президенти мають обговорити виконання домовленостей Паризького саміту
Важливо
Єрмак розповів про підготовку зустрічі Путіна з Зеленським
Андрій Єрмак (фото: УНІАН)
13 Травня 2021, 14:06
читать на русском

Умови зустрічі президентів України та Росії Володимира Зеленського і Володимира Путіна ще узгоджуються, але поки зарано озвучувати деталі.

Про це розповів керівник Офісу президента Андрій Єрмак в інтерв'ю РБК-Україна.

Він вважає, що однією з головних тем потенційної зустрічі президентів може бути аналіз виконання попередніх домовленостей лідерів "Нормандської четвірки".

Ми бачимо, що принципові речі гуманітарного характеру і в сфері безпеки досі не реалізовані. Є й інші питання, які правильно обговорювати саме на найвищому рівні, – зауважив Єрмак.

Керівник Офісу президента наголосив, що Україна не має наміру замінювати Нормандський переговорний процес перемовинами президентів України та Росії, але прагне використовувати різні формати для завершення конфлікту та встановлення миру на Донбасі.

До того ж інші учасники Нормандського формату підтримують прагнення України до активізації діалогу, - резюмував він.

Читайте також


Контекст. У квітні в Офісі президента України повідомили, що Зеленський досі не зміг поговорити зі своїм російським колегою Володимиром Путіним, щоб обговорити ескалацію конфлікту на сході України, попри подання відповідного запиту.

Прессекретар Путіна Дмитро Пєсков заявив, що не бачив такого прохання про переговори "останніми днями" і не знає про те, що він нещодавно був надісланий.

Вночі 20 квітня президент України Володимир Зеленський звернувся до українців щодо ескалації військового конфлікту з Росією і запропонував президенту Росії Володимиру Путіну зустрітися на Донбасі, де йде війна.

У Кремлі відповіли на пропозицію Зеленського зустрітися з Путіним на Донбасі. Спікер Кремля Дмитро Пєсков сказав, що президент РФ знає про цю пропозицію і що для зустрічі Путіна і Зеленського потрібні передумови, яких президент РФ поки що не бачить.

22 квітня Путін заявив, що готовий прийняти Зеленського в Москві в будь-який зручний час, якщо він хоче обговорити двосторонні відносини.

23 квітня прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху висловив бажання допомогти президентам України та Росії провести зустріч.

Згодом президент України Володимир Зеленський оптимальним місцем для зустрічі із Володимиром Путіним вважає Ватикан.

Читайте також наш матеріал"Стадіон так стадіон-2", або "битва запрошень" Зеленського та Путіна

1