"ЄС" вимагає розслідування зриву спецоперації "вагнерівців" на ТСК у Раді

Порошенко заявив, що Зеленський та його тролі брехали та заперечували цю справу
Важливо
"ЄС" вимагає розслідування зриву спецоперації "вагнерівців" на ТСК у Раді
Петро Порошенко
29 Червня 2021, 13:30
читать на русском

"Європейська солідарність" вимагає, щоб розслідування зриву спецоперації із затримання "вагнерівців" внесли до порядку денного тимчасової слідчої комісії та викликати усіх причетних на засідання.

Про це заявив лідера партії, п'ятий президент України Петро Порошенко під час Погоджувальної ради 29 червня, передає пресслужба партії.

За його словами, влада майже рік заперечувала цю спецоперацію та її зрив.

Виявляється, 11 з половиною місяців влада – Зеленський, Єрмак, його тролі і, на жаль, депутати Верховної Ради – брехала про відсутність операції про притягнення до відповідальності 33 вбивць українців, - сказав Порошенко.

Лідер "ЄС" наголосив, що сьогодні вони з партнерами мають поставити руба питання щодо включення цього в предмет відання тимчасової слідчої комісії, позиції по "Вагнеру" і захистити українських воїнів та розвідників від тиску і знищення, які робить з ними чинна влада.

Це наша вимога на цей тиждень, - резюмував Порошенко.

Водночас народний депутат, Герой України, генерал-лейтенант Михайло Забродський наголосив, що "Європейська солідарність" вимагає відповіді посадовців на ТСК. І через нещодавнє зізнання Зеленського про факт проведення операції – всіх відповідей і від нього.


Контекст. 29 липня в санаторії під Мінськом затримали 33 найманців "ПВК Вагнера". Однак жодних звинувачень їм офіційно так і не висунули, а через два тижні 32 з 33 затриманих повернули до Росії.

18 серпня з’явилася інформація про те, що затриманих у липні в Білорусі російських бойовиків насправді планували затримати українські спецслужби. Вони ніби то понад рік вели операцію з розшуку і затримання причетних до злочинів на Донбасі, зокрема до збиття малайзійського Boeing рейсу MH17.

За повідомленнями, бойовикам, які воювали на Донбасі, нібито запропонували "роботу" від імені російської приватної військової компанії, щоб "виманити" їх з Росії. Під запис вони нібито розповідали про свою участь у бойових діях на Донбасі.

Також 18 серпня були оприлюднені записи, автентичність яких наразі перевірити неможливо.

За даними ЗМІ, після доповіді силовиків про спецоперацію Офісу президента, вона була зірвана, ймовірно, через витік інформації.

18 серпня 2020 року журналіст Юрій Бутусов написав, посилаючись на свої джерела в правоохоронних органах, що затримання в Білорусі найманців ПВК "Вагнера" нібито було спецоперацією українських спецслужб, яка провалилася через витік інформації з Офісу Президента.

Керівник ОП (Андрій Єрмак - досьє) заявив, що вважає інформацію про нібито підготовку українськими спецслужбами операції із затримання бойовиків ПВК "Вагнера", яка була зірвана через імовірний витік інформації після наради у глави держави, спланованою дезінформаційною кампанією.

Водночас президент України Володимир Зеленський відкидає причетність глави ОО Андрія Єрмака до зриву так званої операції по "захопленню вагнерівців".

Читайте також