ЄСПЛ звинуватив Україну у порушенні прав людини під час Майдану

Україна повинна буде виплатити деяким заявникам компенсацію
Головне
ЄСПЛ звинуватив Україну у порушенні прав людини під час Майдану
Суд (фото: Pexels)
21 Січня 2021, 12:41
читать на русском

Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) ухвалив рішення щодо подій Революції Гідності, у якому йдеться про численні порушення прав людини та відповідальність держави Україна за смерть принаймні одного протестувальника.

Відповідне рішення було ухвалено у четвер, передає "Європейська правда".

Йдеться про справи: Луценко і Вербицький проти України, Шморгунов та інші проти України, Дубовцев та інші проти України, Кадура і Смалій проти України, Воронцов та інші проти України.

У ЄСПЛ одноголосно вирішили, що у цих справах було багаторазово порушено права людини. Так, порушено статтю 3 (заборона тортур і нелюдського та такого, що принижує гідність, поводження) Європейської конвенції про права людини, пункти 1 і 3 статті 5 (право на свободу та особисту недоторканність), статтю 11 (свобода зібрань та асоціацій), статтю 2 (право на життя), і статтю 8 (право на повагу до приватного і сімейного життя).

Читайте також

На думку суду, українська влада свідомо застосовувала жорстоке поводження, і що держава Україна несе відповідальність за вбивство принаймні одного протестувальника.

За рішенням суду, значна кількість затримань протестувальників свавільною. Відповідно українська влада намагалась навмисно зірвати мирні протести за допомогою використання сили. ЄСПЛ дійшов висновку, що виявлені порушення були стратегією зі сторони влади, а розслідування справ під час Революції Гідності часто були неефективними.

Так, суд наголосив на відсутності в Україні незалежного й ефективного механізму для розслідування злочинів, які скоїли правоохоронці недержавних агентів під час подій у 2014 році.

Україна повинна виплатити деяким заявникам компенсацію матеріальної та моральної шкоди, а також покрити судові витрати.

Нагадаємо, що Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) визнав частково прийнятною до розгляду по суті та задовольнив скаргу України у справі нашої країни проти Росії щодо порушення прав людини у Криму.

1