Європарламент пригрозив РФ відключенням від SWIFT і схвалив резолюцію щодо "Північного потоку-2"

Відповідне рішення ухвалили через загострення відносин Росії з Україною та Чехією
Головне
Європарламент пригрозив РФ відключенням від SWIFT і схвалив резолюцію щодо "Північного потоку-2"
Європарламент (Фото: Вікіпедія)
29 Квітня 2021, 19:18
читать на русском

Європейський парламент підтримав резолюцію, у якій закликав заблокувати будівництво російського газопроводу "Північний потік-2" і відключити Росію від міжнародної системи передачі міжбанківських платежів SWIFT.

Відповідне рішення Європарламент ухвалив через загострення відносин Росії з Україною та Чехією, а результати голосування опубліковані на офіційному сайті.

Резолюцію, яка називається "Про Росію, справу Олексія Навального, нарощування її військової потужності на кордоні з Україною і російський напад на Чеську Республіку", підтримали 548 євродепутатів, 25 - проти, 113 - утримались.

Зазначається, що Росія веде війну проти свого народу шляхом систематичного придушення опозиції. Також РФ представляє зовнішню загрозу європейській безпеці.

Автори зажадали відмовитися від імпорту нафти і газу з Росії і запропонували заморозити європейські активи олігархів, близьких до російської влади і анулювати їх візи.

Читайте також

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба підтримав рішення Європарламенту, оскільки резолюція закликає вжити низки заходів щодо РФ у разі її вторгнення в Україну.

Вдячний Європарламенту за чітку відповідь на загрози безпеці Європи з боку РФ. Росія має згорнути агресію проти України... Саме до цих сигналів закликала Україна, аби показати РФ можливу ціну за нову хвилю агресії: нафтове/газове ембарго, відключення від SWIFT, блокування рахунків російських олігархів. Україна також вітає заклик зупинити будівництво Північного потоку 2, проєкти Росатому в Європі, - написав Кулеба у Twitter.

Глава МЗС України заявив, що Росія повинна завершити незаконну блокаду Чорному та Азовському морях. Він також підтримав заклик Європарламенту запровадити постійний моніторинг навігації у Керченській протоці.


Контекст. Газопровід "Північний потік-2" повинен поставляти російський газ безпосередньо в Європу дном Балтійського моря. Загальна потужність двох ниток трубопроводу становить 55 мільярдів кубометрів газу на рік. На сьогодні будівництво закінчено більш ніж на 90 відсотків.

Раніше, 18 березня, голова Державного департаменту США Ентоні Блінкен заявив, що кожна структура, що бере участь в проєкті "Північний потік-2", повинна негайно припинити діяльність або ж готуватися потрапити під американські санкції. За його словами, Вашингтон перевіряє відомості про компанії, залучені в реалізації проєкту.

Читайте також

1