Газопостачальні компанії пропонуватимуть українцям "акційні договори" - Шмигаль

Уряд не відмовлятиметься від розвитку ринку газу в Україні
Важливо
Газопостачальні компанії пропонуватимуть українцям "акційні договори" - Шмигаль
Газ, конфорка Фото: Johannes Rapprich з Pexels
18 Січня 2021, 12:10
читать на русском

Рішення про встановлення граничної ціни на газ не означає, що уряд відмовляється від розвитку ринку газу в Україні. Про це повідомив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль, коментуючи рішення Кабміну щодо встановлення граничних цін на газ для населення.

За його словами, без втручання уряду в ситуацію з тарифами, вже б у лютому кубометр газу міг подорожчати до 12 грн.

В умовах недосконалої конкуренції, монополізації ринку встановлення граничної ціни є необхідним, аби збалансувати та спрямувати ринок на шлях розвитку, а не консервації монополій, - сказав він.

За словами прем'єра, ринок газу — це кінець монополізму та надприбуткам окремих олігархів, можливість обирати свого газопостачальника та отримувати кращу ціну, послуги та сервіс. Він (досьє Шмигаля) вважає, що ринок газу також покладає край крадіжкам блакитного палива та обкраданню державних компаній через різні схеми.

Надалі ми зробимо так, щоб усі газопостачальні компанії представили свої річні продукти для українців. Тоді люди зможуть підписати річний контракт і заздалегідь розуміти, скільки вони платитимуть узимку або влітку. Це європейський підхід, який діє в усіх цивілізованих та розвинених країнах, - каже Шмигаль.

Читайте також

Також очільник уряду заявив, що в кабміні очікують від НКРЕКП встановлення граничної межі тарифу на розподіл газу вже найближчим часом. Він має бути не вищий за 1,79 грн/куб.

Упродовж двох тижнів ми обговорювали це рішення з народними депутатами, профільним комітетом Верховної Ради, з регулятором. Воно зменшить тариф на розподіл по дрібних облгазах на 50 та більше відсотків, - сказав Шмигаль.

Також, за словами прем'єра, невдовзі Уряд схвалить механізм, що передбачатиме прямі виплати людям, у яких встановлено електроопалення. Виплати не прив’язуватимуться до доходів. Це буде компенсація за підвищення тарифу, яке відбулося з 1 січня.

Нагадаємо, 18 січня Кабінет міністрів України ухвалив рішення, яким встановлюється гранична ціна на газ на рівні 6,99 грн за кубометр.

Зазначається, що така ціна (6,99 грн за кубометр - ред.) діятиме до завершення опалювального сезону або до завершення карантину. Відповідно постачальники не зможуть підіймати ціну вище за 6,99 грн за куб.

Президент України Володимир Зеленський, коментуючи ухвалення урядом постанови щодо зменшення тарифів на газ для населення, зазначив, що це рішення є тимчасовим, але "відіграє важливу роль у встановленні справедливого ринку газу в Україні".

Читайте більше у нашому матеріаліЗниження цін на газ: популізм та загроза співпраці з МВФ, чи гостра необхідність 

1