Голову Конституційного суду викликали до генпрокуратури: підозрюють у примусі та підкупі свідків

Йому хочуть вручити підозру у справі ексголови Вищого господарського суду Віктора Татькова
Головне
Голову Конституційного суду викликали до генпрокуратури: підозрюють у примусі та підкупі свідків
Олександр Тупицький (Фото: пресслужба КСУ)
24 Грудня 2020, 16:13
читать на русском

Голову Конституційного суду України Олександра Тупицького викликають у понеділок, 28 грудня до Офісу генерального прокурора для вручення підозри у підкупі та примушуванні свідків у справі ексголови Вищого господарського суду Віктора Татькова.

Про це повідомило Радіо Свобода.

Тупицький викликаний до Офісу Генпрокурора на понеділок для проведення процесуальних дій, – розповіла начальниця управління інформаційної політики Офісу Генпрокурора Сюзанна Савчук.

Тупицькому планують вручити підозру у кримінальному провадженні щодо ексголови Вищого господарського суду Віктора Татькова, який підозрюється у тому, що він обманом заволодів активами "Зуївського енергомеханічного заводу".

Тупицькому інкримінують вчинення злочинів, передбачених ст. 384 (свідомо неправдиві показання) та ст. 386 (примушування свідка до відмови від давання показань, а також до давання свідомо неправдивих показань та підкуп свідка з тією самою метою).

Читайте також

Як відомо, напередодні програма журналістських розслідувань "Схеми" опублікували запис розмови за участю Тупицького, який свідчить про те, що голова Конституційного суду до нинішньої посади як районний суддя Донецька у період 2006–2010 років за допомогою впливу та знайомств у суддівському корпусі брав участь у подіях, які призвели до заволодіння майном заводу у місті Зугрес (Донецька область) та, схоже, отримав свою частку у цьому підприємстві через довірену особу.

Після цього, вже працюючи заступником голови КСУ, Тупицький намагався відмовити свідка від свідчень правоохоронцям про ці події та заявляв, що хотів би отримати фінансову винагороду за владнання давнього корпоративного конфлікту.

Сам Тупицький утримався від коментарів щодо цієї справи.

Нагадаємо, Державне бюро розслідувань відкрило два кримінальних провадження щодо дій суддів Конституційного суду за "захоплення державної влади" і "злочинний вплив на державного діяча з використанням свого службового становища".

Крім того, Державне бюро розслідувань відкрило кримінальне провадження щодо голови Конституційного суду за фактами державної зради та незаконного відчуження земельної ділянки на території Криму за законами Російської Федерації.