Кабмін хоче, щоби "Нафтогаз" забезпечив паливом підприємства теплокомуненерго

Крім того, міністерства спільно з "Нафтогазом" повинні розв`язати проблему реструктуризації заборгованості комунальних підприємств – постачальників тепла
Головне
Кабмін хоче, щоби "Нафтогаз" забезпечив паливом підприємства теплокомуненерго
Нафтогаз України (Фото з сайту компанії)
26 Травня 2021, 16:07
читать на русском

26 травня на своєму засіданні Кабінет Міністрів доручив міністерствам і НАК "Нафтогаз України" забезпечити укладення договорів про постачання газу з підприємствами теплокомуненерго (ТКЕ) і розв'язати питання з накопиченою заборгованістю ТКЕ.

Про це стало відомо з трансляції засідання Кабміну.

Зокрема міністр енергетики Герман Галущенко (досьє Германа Галущенка) зазначив, що Міністерству розвитку громад і територій і Міністерству юстиції спільно з "Нафтогазом" необхідно забезпечити укладення договорів реструктуризації боргів підприємств – постачальників тепла.

Також правлінню НАК "Нафтогаз України" доручено опрацювати питання врегулювання судових спорів і судових рішень, внести пропозиції щодо накладення арешту на рахунки суб'єктів господарювання ТКЕ.

Забезпечити підготовку та укладення договорів між "Нафтогазом" та підприємствами теплокомуненерго для забезпечення ТКЕ природним газом, - сказав Галущенко.

Він зазначив, що, відповідно до Закону України "Про ринок природного газу", зміна постачальника газу з ініціативи теплокомуненерго має бути завершена в термін не більше трьох тижнів з дня повідомлення про намір змінити постачальника, за умови повного розрахунку з попереднім постачальником.

Читайте також

Нагадаємо, з 1 травня 2021 року підприємства теплокомуненерго мають отримати змогу вільно обирати постачальника газу. З боку "Нафтогазу" постачати газ великим виробникам тепла буде ТОВ "Газопостачальна компанія "Нафтогаз Трейдинг". Контракти укладатимуться на комерційних засадах, оскільки з 20 травня Кабмін припинив регулювання цін на газ для теплокомуненерго. Малі та середні споживачі, у тому числі ОСББ, можуть закуповувати газ у ТОВ "Газопостачальна компанія "Нафтогаз України". запровадження ринку газу для тепловиків змусить підприємства підняти тарифи на опалення щонайменше на 20%.

Мер Києва, голова Асоціації міст України Віталій Кличко вважає, що уряд та НАК "Нафтогаз України" своїми діями вже у травні залишають 120 міст – 5 мільйонів громадян – без гарячої води, а бюджетні установи – без природного газу. За його словами, з жовтня ж усе населення може залишитися без централізованого опалення, оскільки з 20 травня припиняється обов’язок НАК "Нафтогаз" постачати підприємствам теплопостачання природний газ за фіксованою ціною і без передоплати.

1