Китай шантажував Україну постачанням вакцин – ЗМІ

Україну змусили відкликати свій підпис під документом про порушення прав людини в Синьцзяні
Важливо
Китай шантажував Україну постачанням вакцин – ЗМІ
Китайська вакцина від коронавірусу Sinovac Biotech Фото: Посольство України в Китаї
26 Червня 2021, 15:10
читать на русском

Китай погрожував заблокувати постачання до України вакцин від коронавірусу, якщо Київ не відкличе свій підпис під заявою про порушення прав людини у провінції Синьцзян на північному заході Піднебесної.

Про це повідомляє Associated Press, з посиланням на власні джерела.

Відомо, що 22 червня Україна приєдналася до заяви понад 40 країн, представленої Канадою на Раді з прав людини ООН в Женеві. У заяві країни закликають Китай негайно допустити незалежних спостерігачів в Синьцзян, щоб розслідувати порушення прав людини в цій провінції. Деякі правозахисники стверджують, що китайці погано поводяться з уйгурами-мусульманами та іншими людьми в цьому регіоні.

Однак, за інформацією видання, Україна відкликала свій підпис через погрози Китаю заблокувати постачання вакцин в Україну, якщо наша держава не відкличе свій підпис.

У четвер Україна відкликала свій підпис зі списку держав, які підтримали заяву, після того, як китайська влада попередила Київ, що заблокує заплановане постачання не менше пів мільйона доз вакцини від COVID-19 в Україну, якщо вона цього не зробить, заявили дипломати з двох західних країн, - пише видання.

Імена дипломатів видання не називає.


Контекст. США, Канада, Велика Британія і Євросоюз звинуватили Китай в утиску уйгурського населення Синьцзяна і запровадили санкції. Однак в Китаї заперечують звинувачення. Представник Китаю в Раді з прав людини ООН під час розгляду цієї резолюції заявив, що подібні заяви використовуються для просування політичних цілей Заходу. При цьому Китай підтримали такі країни, як Росія, Білорусь, Північна Корея, Іран і Сирія.

Як відомо, Україна підписала контракт з Китаєм на постачання 1,9 млн доз вакцини CoronaVac. За інформацією МОЗ, станом на 22 червня, Україна отримала понад 1,7 млн доз китайської вакцини.

Нагадаємо, це вже не перший скандал довкола китайської вакцини. Україна домовилась про закупівлю вакцини проти коронавірусної інфекції COVID-19 китайської фірми Sinovac. Ексміністр охорони здоров’я Максим Степанов (досьє Максима Степанова) заявив, що на вимогу китайського постачальника, закупівлею займатиметься приватна компанія. Нею стала "Лекхім", пов'язана з ексрегіоналкою Раїсою Богатирьовою (досьє Раїси Богатирьової).

3 лютого НАБУ розпочало досудове розслідування щодо можливих зловживань при закупівлі китайської вакцини компанії Sinovac Biotech по 17,85 долара за дозу за допомогою приватної фірми-посередника. Оприлюднена ціна закупівлі однієї дози вакцини стала чи не найвищою у світі.

Детальніше про закупівлю китайської вакцини Україною читайте у нашому матеріаліКорупційна змова: китайську вакцину Україна отримає через ексрегіоналку Богатирьову.

Читайте також

1