Кличко закликав сидіти вдома: Київ на порозі колапсу медичної системи

Київські лікарні майже повністю заповнені, а більшість пацієнтів на ШВЛ та під киснем
Головне
Кличко закликав сидіти вдома: Київ на порозі колапсу медичної системи
Карантин, локдаун в Україні (фото: УНІАН)
5 Квітня 2021, 17:07
читать на русском

Мер Києва Віталій Кличко заявив, що столиця вже на порозі колапсу медичної системи через ситуацію з COVID-19.

Про це міський голова розповів в етері телеканалу "Україна 24".

За його словами, якщо кияни не будуть дотримуватися протиепідемічних заходів, то вже скоро медики вже не зможуть їм надати допомогу.

Кличко (досьє Віталія Кличка) наголосив, що попри те, що в столиці запровадили локдаун, люди продовжують їздити по своїх справах. Тому міська влада вирішила запровадити спецпропуски, щоб обмежити кількість людей у транспорті. Він закликав киян по можливості залишатися вдома, а роботодавців - дати можливість відпусток.

Питання: а для чого ми робимо локдаун? ... Та тому, що на сьогодні люди скаржаться, що не можуть доїхати, а потім вони будуть скаржитися, що лікарі не надали допомогу, і людина померла, - сказав мер.

Як зазначив Кличко, людина може померти, оскільки київські лікарні нині майже повністю заповнені, велика кількість людей зі складним перебігом хвороби лежить в медзакладах. Саме з цієї причини обмежили пересування людей у Києві.

Читайте також

За його словами, система охорони здоров'я працює на граничному навантаженні.

Ми піклуємося про те, щоб наші лікарі були здатні надати допомогу. Ми дуже близько підходимо до того, що може статися колапс медичної системи. Коли ті, хто нас зараз дивляться, подзвонять і скажуть, що їм погано, лікарі скажуть, що не можуть допомогти. Щоб не довести до такого, ми ввели обмеження, - додав він.

Якщо раніше з 10 осіб госпіталізували тільки двох, то зараз сім з ускладненнями. Переважна більшість перебуває на апаратах штучної вентиляції легень або під киснем.

Щодо перепусток і користування транспортом, Кличко заявив, що їх виготовили 500 тисяч, і більше друкувати не будуть. За його словами, працівників критичної інфраструктури в Києві близько 400 тисяч.

Питання комендантської години не розглядається.


Контекст. Від 5 квітня і щонайменше до 16 квітня у Києві запровадили суворий карантин. Громадський транспорт буде працювати тільки за спецперепустками, а школи та дитсадки закрили.

У перший день жорстких карантинних обмежень кияни скаржились на пусті тролейбуси та автобуси, дороге таксі та черги до метрополітену.

1