"Конвертні подяки" лікарям від пацієнтів хочуть легалізувати в Україні

В Україні до кінця року має запрацювати механізм співоплати за медичні послуги
Головне
"Конвертні подяки" лікарям від пацієнтів хочуть легалізувати в Україні
Гроші у конверті Фото: Karolina Grabowska з Pexels
13 Березня 2021, 07:09
читать на русском

До кінця року в Україні має запрацювати механізм співоплати за медичні послуги.

Про це повідомив народний депутат, голова Комітету з питань здоров’я нації, голова тимчасової робочої групи з питань реформування системи охорони здоров'я Михайло Радуцький.

Він нагадав, що у 2017 році минулий склад парламенту ухвалив закон про Державні фінансові гарантії.

Деякі політики-популісти під гаслом "безплатна медицина" домоглися вилучення пункту про співоплати із законопроєкту. За чотири роки впровадження медичної реформи ми побачили, що цей крок був помилковим, - сказав Радуцький.

За словами депутата, рівень неофіційних платежів у галузі охорони здоров’я складає 95 млрд грн, а НСЗУ не вистачає грошей для повного фінансування програми медичних гарантій.

Якраз приблизно цієї суми в 95 млрд грн й не вистачає. Виникає питання – як вивести ці кошти з "тіні", - написав він.

Читайте також

На думку Радуцького, поповнити програму медичних гарантій могла б співоплата.

У Верховній Раді пропонують запровадити її для тих послуг, які не входять до гарантованих державою пакетів.

Наприклад, громадянин хоче, щоб його оперував відомий хірург. НСЗУ сплачує за проведення операції, а пацієнт доплачує різницю між тарифами звичайного хірурга й відомого професора. Сьогодні цей механізм працює нелегально. Пацієнт просто домовляється з лікарями та сплачує за операцію у "конверті". Ми хочемо легалізувати співоплату: чітко визначити, за які послуги сплачує держава, за які у пацієнта є можливість доплатити, - сказав депутат.

Він вважає, що цей крок дозволить провести детінізацію ринку неформальних послуг: "А чим більше грошей будуть легалізовані, тим більше ми зможемо спрямувати на реалізацію програми медичних гарантій".

Радуцький повідомив, що у Комітеті з питань здоров’я нації створена робоча група для обговорення питань страхової медицини. До неї вже приєднались представники Національної служби здоров’я України, Національного банку України, керівники комунальних та приватних медичних закладів, професійних об’єднань страхових компаній.

Один із законопроєктів, які обговорює група, як раз стосується співоплат та доплат. Впевнений, що для вивчення цього питання нам необхідний закордонний досвід, - сказав депутат.


Контекст.  Співоплата означає доплату за медичні послуги, які не входитимуть до гарантованого державою пакету медичних послуг. У 2017 році у МОЗ запевняли, що співоплата послуг пацієнтами буде офіційною – до каси лікарні. Тобто пацієнт матиме змогу офіційно оплатити всі послуги та ліки, що не входитимуть або входитимуть лише частково до гарантованого пакета кожного пацієнта.

1