Кравчук пропонує перенести перемовини по Донбасу до Швейцарії або Фінляндії

Глава української делегації в ТКГ хоче також почути пропозиції від ОБСЄ та Росії
Важливо
Кравчук пропонує перенести перемовини по Донбасу до Швейцарії або Фінляндії
Леонід Кравчук Фото: сторінка політика у Фейсбук
27 Травня 2021, 16:50
читать на русском

Глава української делегації в Тристоронній контактній групі Леонід Кравчук вважає, що після затримання у Мінську опозиційного журналіста Романа Протасевича перемовини щодо Донбасу слід перенести до нейтральної країни - Швейцарії або Фінляндії.

Про це повідомило "Суспільне".

На мій погляд, переговори мають бути обов'язково перенесені, тому що той режим, який сьогодні є в Білорусі, який установив самопроголошений президент-диктатор Лукашенко, і сама кримінально-політична ситуація не дозволяють вважати Білорусь можливим майданчиком для продовження переговорів, - сказав глава української делегації.

Кравчук (досьє Леоніда Кравчука) додав, що Україна вже не має авіасполучення з Білоруссю. Тобто навіть для того, аби дістатися до Мінська, потрібно добиратися поїздом, автобусом чи автомобілем, і не всі мають змогу витримувати такий режим.

Тому перейти потрібно до обрання майданчика для продовження розв'язання проблеми миру на Донбасі, припинення конфлікту на Донбасі. На мою думку, це має бути нейтральна країна: скажімо, Швейцарія, може бути, Фінляндія. Якщо в Росії є якісь пропозиції, їх також треба обговорити, тому що це має бути спільне рішення, а не рішення однієї України, - заявив Кравчук.

Голова української делегації також вважає, що насамперед має бути висвітлена позиція спецпредставниці голови ОБСЄ у ТКГ Хайді Грау, тому що саме ОБСЄ модерують засідання.

Тому тут має бути спільна позиція на чолі з ОБСЄ, це такий має бути підхід, на мою думку. Але почути потрібно всіх, і Росію зокрема. Вона член Тристоронньої контактної групи та ми не можемо не почути позицію і пропозиції Росії, - підсумував Кравчук.


Контекст. 23 травня літак компанії Ryanair, який слідував за маршрутом Афіни-Вільнюс, здійснив незаплановану посадку в аеропорту "Мінськ". На борту літака перебував засновник найбільшого опозиційного білоруського телеграм-каналу NEXTA Роман Протасевич разом зі своєю дівчиною.

Читайте також

Для того, щоб змусити пасажирський літак сісти в аеропорту Мінська, владою Білорусі було піднято військовий винищувач Міг-29.

24 травня президент Володимир Зеленський (досьє Володимира Зеленського) доручив уряду підготувати рішення щодо припинення авіасполучення між Україною та Білоруссю.

Читайте наш матеріалЗатримання Протасевича: навіщо це Лукашенкові і як реагує Україна і світ.

1