Ляшко закликав не чекати на Pfizer, а вакцинуватися тим, чим є

Права вибору, чим вакцинуватися, в українців немає
Головне
Ляшко закликав не чекати на Pfizer, а вакцинуватися тим, чим є
Віктор Ляшко (фото: facebook.com/viktor.liashko)
14 Березня 2021, 16:01
читать на русском

Головний санітарний лікар країни Віктор Ляшко закликав українців не зволікати та робити щеплення від коронавірусу препаратом, який Україна закупила в Індії - Covishield.

В інтерв'ю виданню "Новое время" заступник міністра охорони здоров'я зазначив, що не потрібно відкладати час та чекати на вакцину від Pfizer (вакцина BioNTech/Pfizer розроблена німецькою компанією BioNTech і американським фармацевтичним концерном Pfizer).

Чекати нічого не потрібно, оскільки права вибору немає. Це загальносвітова практика: приходить продукт, і саме управлінці разом з експертами вирішують, як цей продукт використати найбільш ефективно. Якщо ми говоримо про Pfizer, — він має температуру зберігання -70 градусів за Цельсієм; і після того, як препарат виходить за межі цієї температури, він має бути використаний упродовж п’яти днів, - розповів Ляшко.

Читайте також

За його словами, вакцину Pfizer в Україні очікують, але при виборі вакцин, які будуть надходити до України, враховують найбільш оперативне використання.

Ми розуміємо, що у нас буде певна кількість вакцини Pfizer, а основне постачання — це вакцини з температурою зберігання від +2 до +8 градусів за Цельсієм (AstraZeneca, Novavax, Sinovac), тому ми обираємо платформу у вигляді пунктів щеплення, робимо все під таку температуру зберігання, є навчені медичні працівники. Вони саме з такою температурою зберігання вакцин для рутинних щеплень працюють упродовж всього життя, вакцинуючи дітей відповідно до національного календаря щеплень, - сказав він.


Контекст. Вакцинація проти COVID-19 в Україні розпочалася 24 лютого 2021 року. Вона відбуватиметься в п’ять етапів.

На першому етапі щеплюватимуть медичних працівників ковідних лікарень, бригади екстреної допомоги, співробітників лабораторій, що тестують на COVID-19, мешканців та персонал будинків для людей похилого віку та військових на фронті. Усі щеплення є добровільними й безоплатними.

На сьогодні Україна отримала 500 тис. доз вакцини Covishield виробництва індійського Інституту сироватки крові. Ця вакцина схвалена для екстреного застосування Всесвітньою організацією охорони здоров'я (ВООЗ). В Україні вакцину зареєстрували 22 лютого 2021 року.

Термін дії індійської вакцини проти коронавірусу Covishield, якою щеплюють українців, закінчується у червні 2021 року. Тому Україні може не встигнути використати всі дози, а лише половину.