Майже половина українців вважає себе бідними

Лише 7 відсотків українців оцінюють своє матеріальне становище позитивно
Важливо
Майже половина українців вважає себе бідними
Пенсіонери (фото: Pexels)
24 Березня 2021, 09:41
читать на русском

Соціологи вияснили, як українці розцінюють своє матеріальне становище.

Дані опитування компанії Research & Branding Group показали, що та частина українців, які вважають матеріальне становище своєї сім’ї більш-менш добрим, перебуває в явній меншості (7%). Основна ж маса населення або оцінює свій достаток як середній (51%), або вважає його в цілому поганим (40%).

Таким чином, в цілому по країні питома вага негативно оцінюючих матеріальне становище своїх сімей істотно перевищує частку тих, хто сприймає його позитивно (40% проти 7%), - зазначають соціологи.

Найчастіше матеріальний достаток своїх сімей негативно оцінювали особи у віці від 60 років і старше (58%), а також особи з середнім та низьким рівнем освіти (50%). А в міру зниження віку і зростання рівня освіти респондентів питома вага негативних оцінок зменшується. Наприклад, у молоді (до 35-ти років) частка тих, хто негативно сприймає матеріальний достаток своєї родини, склала 24%, а серед тих, хто має вищу освіту — 30%.

Читайте також

Якщо отримані оцінки розглядати крізь призму роду діяльності респондентів, то ті, хто негативно оцінює достаток своїх сімей, найчастіше зустрічалися серед незайнятого населення — пенсіонерів та безробітних (57%), а найрідше — серед учнівської молоді, "заробітчан" і жінок, що перебувають у декретній відпустці (15%), - йдеться у дослідженні.

Негативне сприйняття матеріального становища своїх сімей дещо більшою мірою притаманне для сільських жителів (43%) та жителів звичайних міст (41%), ніж для тих, хто проживає в обласних центрах (35%).

У регіональному плані негативні оцінки з даного питання найчастіше надходили від населення Центрального (45%) і Східного (42%) регіонів, а найрідше - від жителів Західної України (33%).

За період з 2007 року співвідношення позитивних і негативних оцінок неодноразово коливалися, але незмінним залишалося те, що завжди переважали негативні оцінки, - кажуть соціологи.

Нагадаємо, що пенсію в розмірі нижче або на рівні межі монетарної бідності отримують близько 80% українських пенсіонерів.

В Україні прожитковий мінімум становить близько 75 доларів на одну людину в місяць, мінімальна зарплата - 176 доларів, а понад чверті всього населення України перебуває за межею бідності.

1