Мезенцева назвала основні досягнення української делегації в ПАРЄ

Нардепка вважає, що ПАРЄ – це місце, де Україна може бути почутою
Ексклюзив
Мезенцева назвала основні досягнення української делегації в ПАРЄ
Марія Мезенцева (фото: facebook.com/sluganarodu.mezentseva.168)
17 Березня 2021, 18:04
читать на русском

Народна депутатка України від фракції "Слуга народу", голова української делегації в ПАРЄ Марія Мезенцева вважає, що досягненням української делегації в ПАРЄ є те, що Україну "чують на міжнародних майданчиках".

Про це Мезенцева розповіла в ексклюзивному інтерв`ю Парламент.UA.

Зокрема відповідаючи на питання про основне досягнення під час січневого візиту делегації до ПАРЄ, Мезенцева (досьє Марії Мезенцевої) сказала, що досягненням цієї сесії є те, що Україні вдалося ініціювати резолюцію, а не просто оскаржити повноваження Росії. Сам факт такого оскарження має велике значення, адже голосуванню передували дебати, яких давно не було в стінах ПАРЄ.

Ці дебати ми використали максимально, так само як хотіли провести дебати щодо порушень прав людини в  Криму – ми подавали відповідну заявку, але Бюро відхилило її. Натомість дебати щодо оскарження – ми від них ще й виграли, адже після них була ухвалена резолюція, якої б не було, якби ми просто провели поточні дебати по Криму, - розповіла нардепка.

Читайте також

Коментуючи, чому зрештою повноваження російської делегації схвалили без обмежень, Мезенцева пояснила, що в червні 2019 року ПАРЄ змінила власний регламент таким чином, що делегації, права яких оскаржують, в будь-якому разі не втратять права  голосувати, засідати, виступати тощо. Тобто, якби  повноваження не затвердили, росіяни все одно не втратили б основні права в ПАРЄ, як це було 2014 року.

Тож, ця процедура стала більш символічною, але все ж таки необхідною через те, що у процесі ми отримуємо можливість висловитися про ті кричущі порушення прав людини які здійснює РФ, залучаємо до цих питань десятки делегатів інших країн, - підсумувала нардепка.


Контекст. 25 січня 2021 року українська делегація в Парламентській асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) ініціювала офіційне оскарження повноваження російської делегації. Це відбулося під час відкриття зимової сесії.

Відповідно до регламенту ПАРЄ, перед початком першої сесії всі делегації повинні направити заявки на участь в роботі асамблеї цього року. Якщо від членів ПАРЄ не надходять заперечення, то повноваження делегацій автоматично підтверджуються у перший день сесії.

Для оскарження повноважень щодо істотних підстав у залі пленарних засідань повинні встати не менш як 30 парламентаріїв з не менш ніж п'яти національних делегацій. Після цього комітет з моніторингу протягом 24 годин готує доповідь і проєкт відповідної резолюції. До моменту оголошення доповіді та ухвалення резолюції делегація може брати участь у засіданні, виступати й голосувати.

1