Милованов вважає земельну реформу надто повільною

Народні депутати "перестрахувалися" і запровадили надто багато обмежень на продаж землі
Ексклюзив
Милованов вважає земельну реформу надто повільною
Тимофій Милованов Фото: сторінка Милованова у Фейсбук
1 Липня 2021, 23:06
читать на русском

Ексміністр економічного розвитку і торгівлі, радник глави Офісу президента Тимофій Милованов вважає, що земельна реформа відбуватиметься в Україні надто повільно і в урізаному варіанті.

Про це пише журналіст-аналітик Віталій Кравченко у статті для Парламент.UA.

Зокрема автор зазначає, що законодавець (тобто Верховна Рада) був змушений вводити максимум обмежень і перестраховуватися в кожному рядку законопроєкту, щоб заспокоїти людей, які проти продажу землі. В результаті на виході вийшов "ринок без ринку", який - за визнанням самих же його ідеологів, серед яких і Милованов, - навряд чи здатний забезпечити відчутний ефект в масштабах всієї економіки.

Я шкодую, що реформа буде повільна і обрізана, і це частково краде у нас майбутнє. Але навіть в такому консервативному вигляді ринок землі в найближчі роки принесе до 2 млрд дол, це до 1,5% ВВП, - вважає Милованов (досьє Тимофія Милованова).

При ліберальній моделі (тобто, коли дозволено продавати всю землю без обмежень) показник приросту, на його думку, склав би 4%.

Потрібно відзначити, що обидві ці цифри - виключно умовні, а прогнози ґрунтуються на припущенні, що ринок буде працювати злагоджено та без ексцесів - з доступом до фінансування, з нульовим рейдерством і фермерами в перших рядах покупців. Сміливе припущення, як для України, - пише Кравченко.

Нагадаємо, на ринку землі в Україні, який відкрився сьогодні, 1 липня, зможуть проводити операції громадяни України і банки, юридичні особи будуть допущені до ринку лише у 2024 році.

Читайте також

1