Мінсоцполітики хоче перекласти лікарняні на плечі бізнесу

Міністерство оприлюднило проєкт закону, який передбачає, що роботодавець оплачуватиме недужому працівнику не перші 5, а 10 днів хвороби
Ексклюзив
Мінсоцполітики хоче перекласти лікарняні на плечі бізнесу
29 Квітня 2021, 20:39
читать на русском

На сайті Міністерства соціальної політики з`явився Проєкт Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації функцій Фонду соціального страхування України", який передбачає кардинальні зміни у сфері соціального забезпечення і звуження прав застрахованих осіб.

Про це йдеться в ексклюзивному матеріалі Парламент.UA.

Зокрема, у законопроєкті планується зменшення страхових виплат з Фонду соціального страхування шляхом збільшення періоду оплати роботодавцем перших днів страхового випадку застрахованих осіб – з 5 до 10 днів. Тобто всі або майже всі лікарняні ляжуть на плечі бізнесу.

Окрім цього, законопроєкт передбачає зменшення наявних виплат лікарняних у розмірах, починаючи від 50% середньої зарплати шляхом встановлення більшого строку страхового стажу для їхніх виплат.

Ця сума буде збільшуватись на 10% за кожні 5 років стажу, а 100% суми отримають лише ті, хто має 20 років стажу. Нині ж лікарняні у розмірі 100 % середньої заробітної плати (доходу) отримують люди зі стажем понад 8 років. Тобто Мінсоцполітики пропонує "накинути" працівнику 12 років стажу, аби він міг претендувати на 100% лікарняних.

Читайте також


Контекст. 29 квітня президент Володимир Зеленський підписав Закон "Про внесення зміни до статті 22 Закону України "Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування" щодо соціального захисту у разі настання тимчасової непрацездатності" № 1380-ІХ, який парламент ухвалив 13 квітня поточного року.

Документ набирає чинності з дня введення в дію Закону України "Про реабілітацію у сфері охорони здоров’я" – 30 червня 2021 року.

Нагадаємо, що депутатська фракція "Слуга народу" проголосувала за поправку до закону про державне соціальне страхування, якою фактично скасувала виплату лікарняних під час хвороби.

Народна депутатка від "Євросолідарності" Іванна Климпуш-Цинцадзе (досьє Іванни Климпуш-Цинцадзе) заявила, що за таким законом людям можна не платити, коли вони хворіють.

1