Міжнародні фінансові організації надіслали листа Шмигалю щодо управління державними підприємствами

Причиною звернення МВФ, ЄБРР та інших організацій до уряду України є ситуація довкола "Нафтогазу"
Головне
Міжнародні фінансові організації надіслали листа Шмигалю щодо управління державними підприємствами
Денис Шмигаль (фото: facebook.com/dshmyhal)
3 Травня 2021, 07:35
читать на русском

Міжнародні фінансові організації виступили зі спільною заявою, в якій вони закликали прем'єр-міністра Дениса Шмигаля, міністра фінансів Сергія Марченка, а також міністра розвитку економіки Ігоря Петрашка не замінювати практику корпоративного управління дискреційними рішеннями уряду.

Текст листа оприлюднило видання Цензор.НЕТ. 

Видання навело його повний текст в перекладі українською.

Шановний Прем'єр-міністре!

Поліпшення корпоративного управління на українських державних підприємствах було однією з наріжних реформ в країні. Мета цієї реформи - зробити держпідприємства більш прозорими, ефективними і конкурентоспроможними, одночасно протидіючи корупції і впливу групових інтересів. Ця реформа користується підтримкою більш широкої спільноти МФУ і послідовних програм МВФ, Світового банку та ЄБРР, а також принесла конкретні результати в низці державних підприємств.

Ключовим елементом реформи корпоративного управління є створення мажоритарних незалежних наглядових рад. Це вимагає добре структурованого і надійного процесу пошуку, оцінки та відбору як незалежних членів, так і кандидатів від держави в наглядові ради. Переглянутий процес висунення кандидатур, введений в 2018 році, став довгоочікуваним кроком в цьому напрямку, і ми були раді підтримати його і прийняти в ньому участь як спостерігачі без права голосу.

Для того, щоб цей процес привів до належного функціонування механізмів управління на державних підприємствах, вкрай важливо, щоб незалежність наглядових рад доповнювалася прозорими і стабільними механізмами підзвітності. Слід поважати незалежність і незалежні відносини з держпідприємствами, і слід покладатися на процес забезпечення підзвітності при оцінці ефективності держпідприємств і їх структур управління.

На жаль, останнім часом було багато прикладів, коли практика корпоративного управління замінювалося дискреційними рішеннями уряду. Це підриває довгострокові вигоди, очікувані від реформи корпоративного управління. Це також ставить під сумнів цінність роботи Комітету з призначень при відборі незалежних, професійних членів наглядової ради з бездоганною чесністю.

Таким чином, члени (без права голосу) Комітету з призначень мають намір призупинити свою участь в Комітеті доти, поки ми не отримаємо ясності щодо плану дій з реформи корпоративного управління і чіткого зобов'язання Уряду поважати інститути корпоративного управління і покладатися на них як на акціонера державних підприємств".

Читайте також

Довідка: комітет з призначень - функціонує при Мінекономіки і призначає членів наглядових рад для стратегічно важливих підприємств в Україні. Членами цього комітету є також і представники міжнародних фінансових організацій.

Контекст: 28 квітня виконувача обов’язків міністра енергетики Юрія Вітренка призначили головою "Нафтогазу". Тим часом голова правління НАК" Нафтогаз України" Андрій Коболєв звільнений зі своєї посади. Він очолював держкомпанію протягом семи років - з березня 2014 року.

Цього ж дня за результатами засідання загальних зборів акціонерів роботу Наглядової ради та правління НАК "Нафтогаз України" у 2020 році було визнано незадовільною, наглядову раду відправили у відставку.