Молодших школярів в Україні оцінюватимуть не цифрами, а буквами – МОН

Оцінку учня повідомлятимуть лише самій дитині та її батькам
Головне
Молодших школярів в Україні оцінюватимуть не цифрами, а буквами – МОН
освіта Фото: Gustavo Fring з Pexels
26 Липня 2021, 19:42
читать на русском

Міністерство освіти і науки України затвердило методичні рекомендації з оцінки знань учнів 1-4 класів, у яких оцінки цифрами радять замінити на оцінки буквами.

Про це повідомили у Міносвіти України.

Рівень результату навчання рекомендується визначати з урахуванням динаміки його (учня - ред.) досягнення і позначати літерами - "початковий" (Н), "середній" (С), "достатній" (Д), "високий" (В), - пишуть у Міністерстві.

У відомстві зазначили, що однією з головних змін у підході до оцінки знань учнів початкової школи є вираження оцінки.

На заміну узагальненій бальній оцінці навчальних досягнень учнів з предмета / курсу запропоновано використовувати вербальну оцінку окремих результатів навчання учня/учениці з предмета вивчення, інтегрованому курсу, яка крім оцінювального судження про досягнення може ще називати і рівень результату навчання, - уточнили в МОН.

При цьому рекомендації вводять поняття вербальної оцінки (оцінювальне судження) і рівневої оцінки (оцінювальне судження із зазначенням рівня результату). Їх можна висловлювати як усно, так і письмово.

У Міністерстві рекомендували оцінювати результати навчання учнів 1-4 класів вербальною оцінкою об'єктивних результатів навчання: в 1-2 класах - вербальною оцінкою, в 3-4 класах - або вербальною або рівневою оцінкою за вибором закладу освіти.

У рекомендаціях наголошено, що оцінка є конфіденційною інформацією, доступною лише для учня/учениці та його/її батьків (або осіб, що їх замінюють).

Нагадаємо, раніше міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет розповів, хто з учнів та студентів від 1 вересня відвідуватиме школи та виші, а хто може піти на дистанційне навчання.

1