Море у Туреччині заполонили "морські шмарклі" - відео

Слиз загрожує екології Чорного моря
Море у Туреччині заполонили "морські шмарклі" - відео
Море у Туреччині вкрилось слизом Фото: скріншот з відео ВВС
6 Червня 2021, 17:07
читать на русском

Берег Мармурового моря поблизу Стамбула вкрився "морськими шмарклями".

Як повідомляє BBC, президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган пообіцяв зробити все можливе, щоб розв'язати проблему якомого швидше.

За словами турецького лідера, цей слиз також загрожує екології Чорного моря.

Товстий шар коричневого слизу з фітопланктону загрожує життю морських організмів і заважає рибальству. Вперше цей феномен зафіксували у Туреччині у 2007 році. Тоді його також спостерігали в Егейському морі біля узбережжя Греції. Однак нині поширення слизу в Мармуровому морі стало наймасштабнішим в історії, пише видання.

Я сподіваюся, що ми врятуємо наші моря від цієї напасті зі слизом. Я боюся, що вона пошириться у Чорне море... Це буде величезна проблема. Потрібно негайно діяти, - сказав президент Туреччини.

Він закликав розслідувати причини явища, пов'язавши його зі зливом у море каналізації і температурою води, яка підіймається.
Турецький уряд уже відправив групу з 300 людей, які мають дослідити ситуацію.

Морський слиз - природне явище, яке відбувається, коли фітопланктон надмірно розростається через високу температуру і забруднення води. За словами експертів, за останні 40 років ця проблема тільки зростала.

Кораблям в Мармуровому морі доводиться проходити через товстий шар слизу, деякі рибальські човни не можуть вийти в море, оскільки слиз забиває їх мотори.

Морська слиз у Туреччины фото @duvarenglish

Оскільки морська поверхня вкрита слизом, від відсутності кисню масово гине риба та інші представники морського світу.

За словами турецьких вчених, додаткове навантаження на екологію Мармурового моря також створюють шкідливі викиди, які потрапляють в сусіднє Чорне море з Дунаю.

Нагадаємо, вчені вважають, що слиз виділяє фітопланктон. Це мікроскопічні організми, що живуть у воді. Фітопланктон може швидко розмножуватися, коли у морській воді збільшується кількість поживних для них речовин, таких як азот та фосфор.

Читайте також

1