Мовний омбудсмен пояснив, хто складатиме іспит з української

Набуває чинності стаття закону про функціонування української мови як державної
Головне
Мовний омбудсмен пояснив, хто складатиме іспит з української
Акція на захист мовного закону Фото: УНІАН
3 Січня 2021, 13:01
читать на русском

Мовний омбудсмен назвав категорії людей, які повинні будуть підтвердити своє знання української мови.

Хто має складати іспит з державної мови, розповів мовний омбудсмен Тарас Кремінь в ефірі каналу "Україна 24".

За його словами, насамперед іспит на знання державної мови стосуватиметься тих, хто претендує на державну службу, це будуть і міністри, і чиновники, керівники обласних державних, районних адміністрацій, держпідприємств, прокурори.

Тобто ті, хто займатиметься безпосередньо діяльністю, пов'язаною з державною владою. Стосовно іншої категорії — це і ті громадяни, які набувають громадянства. Це громадяни інших країн, які склавши державний іспит, мають право отримати громадянство нашої держави, - сказав він.

Читайте також

Омбудсман зазначив, що деякі категорії не складатимуть іспит поточного року. Це стосується насамперед депутатів і правоохоронних структур.

Я вважаю, що кожен чиновник не повинен лякатися своїх знань, і якщо він складе або не складе екзамен, він повинен сказати про це. Це сприйматиметься набагато краще, ніж раніше, коли "склав" іспит, а два слова зв'язати не може, — сказав Кремінь.

Нагадаємо, від 16 січня 2020 року відбудеться остаточний перехід сфери обслуговування на державну мову. Набуває чинності стаття 30 Закону України "Про забезпечення функціонування української мови як державної", за якою усі заклади, що працюють у сфері обслуговування, повинні перейти на державну мову.

Відповідно до закону всі надавачі послуг, незалежно від форми власності, зобов’язані обслуговувати споживачів і надавати інформацію про товари й послуги українською мовою.

1