МЗС України вимагає офіційних вибачень прем`єра Словаччини за жарт про розрахунок Закарпаттям

До відомства викликали посла Словаччини Матуша Корбу
Головне
МЗС України вимагає офіційних вибачень прем`єра Словаччини за жарт про розрахунок Закарпаттям
Ігор Матович (скріншот відео)
3 Березня 2021, 20:02
читать на русском

Міністерство закордонних справ України вимагає офіційних вибачень прем'єр-міністра Словаччини Ігора Матовича за невдалий жарт про розрахунок Закарпаттям за російську вакцину.

Про це йдеться на сайті МЗС у офіційному коментарі відомства.

Через невдале висловлювання керівника словацького уряду Матовича про розрахунок Закарпаттям за російську вакцину українська сторона вимагає від нього офіційних вибачень.

МЗС вже викликало до себе словацького посла Матуша Корбу та висловило йому протест через висловлювання Матовича.

МЗС України вимагає офіційних вибачень від прем’єр-міністра Словаччини Ігора Матовича за некоректні висловлювання, - йдеться в заяві відомства.

Як заявили у міністерстві, подібні "жарти" є особливо образливими для України в умовах російської агресії та окупації Криму та частини Донбасу.

Незалежно від мотивів, жанру чи контексту, заяви глави словацького уряду, які напряму зачіпають територіальну цілісність України, є категорично неприйнятними і такими, що негативно впливають на дружню і добросусідську атмосферу українсько-словацьких відносин, - наголосили в МЗС.

Читайте також

Своєю чергою посол України в Словаччині Юрій Мушка повідомив у Фейсбуку,  що сьогодні відвідав МЗС Словацької Республіки, де висловив занепокоєння через висловлювання Матовича під час інтерв’ю на словацькому радіо "Express".

Вдячний усім за небайдужу реакцію і повідомлення! Приємно усвідомлювати, що все, що стосується долі України єднає українців в усьому світі, - написав Мушка.


Контекст. Кілька годин тому прем’єр-міністр Словаччини Ігор Матович, чий уряд опинився на межі розвалу через закупівлю російської вакцини, вирішив пожартувати і сказав, що розрахується Закарпаттям за російський "Спутнік V". Під час радіоінтерв’ю на запитання журналіста, що саме глава словацького уряду пообіцяв росіянам за постачання вакцини, Матович відповів: "Закарпатську Україну". Потім Матович пояснив, що пожартував, і запевнив, що не давав росіянам жодних обіцянок.

1