На Тупицького склали два адміністративні протоколи за ознаками корупції

Він не задекларував ділянки в окупованому Криму
Важливо
На Тупицького склали два адміністративні протоколи за ознаками корупції
Олександр Тупицький (фото з відкритих джерел)
8 Лютого 2021, 16:55
читать на русском

На голову Конституційного суду України Олександра Тупицького склали два адміністративні протоколи за ознаками корупції: незадекларовану ділянку та через конфлікт інтересів.

Про це йдеться в повідомленні на сайті Національного агентства з питань запобігання корупції.

Ще 1 жовтня 2020 року — майже за місяць до ухвалення відомого рішення КСУ — НАЗК направило Олександру Тупицькому запит із проханням пояснити, чому він не вказав у декларації свою ділянку в Криму, отриману ним за законодавством держави-окупанта. За таке порушення НАЗК мало вручити судді адмінпротокол, - йдеться у повідомленні.

А 27 жовтня КСУ визнав неконституційним право НАЗК складати адмінпротоколи, що свідчить про те, що Тупицький приймав рішення в умовах реального конфлікту інтересів. Після того, як Верховна Рада відновила це право, НАЗК склало на суддю два протоколи.

Читайте також

Зазначається, що в Єдиному реєстрі довіреностей є документ, яким у листопаді 2018 року Тупицький уповноважив когось бути його представником як власника кількох об'єктів, у тому числі ділянки в Криму. Дані про цю ділянку відсутні в Державному земельному кадастрі України. Але в російському реєстрі є відомості про те, що 19 липня 2018 ода суддя придбав право власності на ділянку.

Нагадаємо, попри недопущення голови Конституційного Суду Олександра Тупицького до роботи, він все одно продовжує виконувати службові обов’язки в режимі дистанційної роботи.

19 січня працівники Управління державної охорони України не дозволили голові КСУ зайти до будівлі суду. Сам Тупицький вважає недопуск на робоче місце "черговою спробою протиправного втручання у діяльність голови Конституційного суду України".

Згодом стало відомо, що Державне бюро розслідувань повідомило про підозру судді та голові Конституційного суду України.

1 лютого указ президента України Володимира Зеленського щодо відсторонення від посади судді Конституційного суду Олександра Тупицького оскаржили у Верховному суді.

Читайте більше у нашому матеріалі: "Війна гілок влади: чому голові КСУ оголосили про підозру".

1