Нацбанк порахував збитки від карантину вихідного дня

Через карантин вихідного дня Україна втратила приблизно $300 млн
Головне
Нацбанк порахував збитки від карантину вихідного дня
Долари, гроші (фото: Pexels)
1 Грудня 2020, 17:29
читать на русском

У листопаді через карантин вихідного дня Україна втратила $300 млн або майже 0,2% ВВП країни.

Про це в інтерв'ю LIGA.net розповів заступник голови Національного банку України Дмитро Сологуб.

Чиновник вважає, що в цілому Україна справилася з економічною кризою через пандемію коронавірусу досить непогано у порівнянні з іншими країнами:

Третій квартал перевершив наші очікування. Зокрема, в третьому кварталі темп зростання роздрібного товарообігу в Україні був найвищим у порівнянні з кількома десятками країн, в тому числі високорозвинених. За промвиробництвом і ВВП ми десь у середині: краще, ніж практично вся Західна Європа, але гірше, ніж Азія, - розповів Сологуб.

Утім, на думку чиновника, не лише пандемія впливає на економіку, а й навпаки: споживання товарів і послуг та тісне спілкування людей на пандемію:

Невизначеності, як і раніше, дуже багато. У третьому кварталі ми бачили дуже серйозне поліпшення споживчих настроїв. Це було помітно за туризмом, покупками нових авто, ринком нерухомості, рітейлу. Далі багато залежить від того, як це вплине на епідеміологічні показники, - зазначив він.

Банкір також наголосив, що через коронавірус НБУ очікував скорочення ВВП в Україні на 4-5%. Повний локдаун посилить падіння ВВП цього року до 5-6%.

За словами Сологуба, НБУ очікує, що 2021 рік і в Україні, і у світі мине під знаком відновлення економіки.

Наш прогноз зростання ВВП на 2021 рік - 4,2%, - наголосив він.

Читайте також

Нагадаємо, що раніше Кабінет міністрів України погодив дату введення локдауну. Нові обмеження будуть діяти від 23 грудня до 15 січня.

Міністр Кабінету Міністрів Олег Немчінов (досьє Олега Немчінова) повідомив, що 2 грудня Міністерство охорони здоров'я України озвучить висновки про ефективність карантину вихідного дня, після чого буде ухвалене рішення про дати й сфери діяльності, яких торкнеться новорічний локдаун.

Про введення локдауну та його вплив на бізнес читайте у матеріаліЧи переживе бізнес нові локдауни: Зеленський вирішив допомогти грошима.