Нацбанк відповів звільненим керівникам департаментів

В НБУ здивувались заявами звільнених працівників про централізацію управління
Ексклюзив
Нацбанк відповів звільненим керівникам департаментів
Працівники НБУ, які звільнились (фото: Facebook Олександр Бевз)

У Національному банку України здивувались заявами звільнених керівників департаментів про централізацію ухвалення рішень в одних руках. Регулятор нагадав колишнім співробітникам, що їхнє основне завдання - підготовка та реалізація колегіально ухвалених рішень. Таку відповідь надали у пресслужбі НБУ на запит Парламент.UA

Ми здивовані заявами про централізацію управління від окремих працівників, основна задача яких — підготовка та реалізація колегіально прийнятих Правлінням рішень. Звертаємо увагу на неприпустимість підміни понять: колегіальність — це не групова одностайність, а результат консенсусу уповноважених на прийняття рішень осіб, на основі професійного обговорення можливих варіантів та обрання з них оптимального більшістю, - повідомили в НБУ.

В НБУ нагадали, що кожному співробітнику надається можливість висловлювати та аргументувати свою позицію, але якщо в підсумку більшість експертів ухвалює інше рішення, то ознакою професійної зрілості повинно стати вміння враховувати колегіальну думку, а не нав'язувати одноосібно свою.

Тут важливо не плутати відсутність колегіальності та незгоду окремих учасників обговорення з рішеннями більшості. Система процесів і процедур в Національному банку унеможливлює одноосібний вплив на діяльність регулятора, - зазначили у пресслужбі регулятора.

Читайте також

Там також прокоментували масове звільнення керівників департаментів, яке відбулось протягом останніх двох тижнів. Зокрема звільнились усі керівники Департаменту ліцензування на чолі з Олександром Бевзом, директор Департаменту фінансової стабільності Віталій Ваврищук, начальник управління у Департаменті фінансової стабільності Артем Клюка, Директор Департаменту супроводження кредитів Олег Новаковський та інші.

Національний банк визнає право кожного співробітника на особистий вибір щодо продовження роботи в організації і цінує внесок кожного у діяльність НБУ. Сподіваємось, що дана ситуація не є спробою використати співробітників НБУ з метою політичного тиску на регулятора, - повідомили в НБУ.

У день звільнення Олександр Бевз написав у своєму Facebook про незгоду зі стилем управління та ухвалення рішень у Національному банку.

Нагадаємо, співзасновник партії "Демократична сокира" Юрій Гудименко пояснив, що його політична сила відстоює незалежність Нацбанку, через що доводиться воювати з головою НБУ Кирилом Шевченком.