Найбагатші українці у рейтингу Forbes: хто у списку та скільки грошей заробили

Перші особи у списку мають мільярді статки
Важливо
Найбагатші українці у рейтингу Forbes: хто у списку та скільки грошей заробили
Рінат Ахметов (фото: УНІАН)
6 Травня 2021, 13:19
читать на русском

Відомий журнал Forbes Україна у травні опублікував список 100 найбагатших людей України. Список традиційно очолив донецький олігарх Рінат Ахметов.

Про це йдеться на сайті журналу.

Перші вісім позицій рейтингу Forbes займають бізнесмени з мільярдними статками.

  • Рінат Ахметов ($7,6 млрд),
  • Віктор Пінчук ($2,5 млрд),
  • Костянтин Жеваго ($2,4 млрд),
  • Ігор Коломойський ($1,8 млрд),
  • Геннадій Боголюбов ($1,7 млрд),
  • Олександр і Галина Гереги ($1,7 млрд),
  • Петро Порошенко ($1,6 млрд),
  • Вадим Новинський ($1,4 млрд).

Статки Ахметова зросли у 2,7 рази (було 2,8 млрд доларів). Активи Пінчука збільшились з 1,4 млрд доларів до 2,5 млрд доларів, Жеваго – з 1,1 млрд доларів до 2,4 млрд доларів.
Статки Ігоря Коломойського оцінили в +0,8 млрд доларів в порівнянні з 2020 роком, Геннадія Боголюбова – в 1,7 млрд доларів (+0,5 млрд доларів), Олександра та Галини Герег заробили 0,4 млрд доларів. Петро Порошенко став багатшим на 0,2 млрд доларів. Однак він опустився у рейтингу Forbes з третього на сьоме місце.

Загалом 76 учасників із першої сотні українського списку за рік збільшили свої статки. Багатство першої сотні зросло на 42%, до 44,5 млрд доларів. А вхідний квиток до сотні подорожчав на третину, до $125 млн.

Читайте також

Крім того, за рік список оновився на 21%.

Також 14 учасників потрапили до списку вперше. Серед нових учасників Віктор Медведчук ($620 млн), Олександр Конотопський ($340 млн), Олександр Косован ($235 млн), Катерина Костерева ($190 млн), Микола Удянський ($180 млн ) та інші.

Серед абсолютних новачків найбільше представників з галузей IT та енергетики.

За даними журналу на руку найбагатшим українцям зіграло зростання котирувань ключових експортних товарів – нафти, сталі, пшениці й кукурудзи. Навесні 2021-го підвищення цін на сировинні товари лише прискорилося, створюючи непоганий зачин для збільшення статків учасників національної сотні і в 2022 році.

Втім, і для несировинних активів мав місце ефект низької бази порівняння: торішні оцінки формувалися на тлі невизначеності, змішаної з панікою, – додали укладачі рейтингу.

Зазначається, що для того, аби визначити найбагатших людей світу Forbes оцінили статки понад 200 мільйонерів, понад пів тисячі їхніх бізнесів, а також належні їм об’єкти нерухомості в Україні і за кордоном.

Нагадаємо, раніше Forbes розповів про найбагатших людей світу та оприлюднив список.

1