НАЗК закликало президента накласти вето на законопроєкт про е-декларування

Законопроєкт не стосується осіб, які умисно не подають декларацію
Важливо
НАЗК закликало президента накласти вето на законопроєкт про е-декларування
Олександр Новіков (фото: acebook.com/NAZKgov)
4 Грудня 2020, 20:43
читать на русском

Голова НАЗК Олександр Новіков закликав президента України Володимира Зеленського накласти вето на законопроєкт 4460-д про поновлення відповідальності за недостовірне е-декларування, який 4 грудня ухвалила Верховна Рада України.

Про це повідомила пресслужба Національного агентства з питань запобігання корупції.

Новіков надіслав офіційний лист Зеленському (досьє Зеленського) щодо законопроєкту № 4460-д, який сьогодні ухвалила Верховна Рада України.

У листі голова НАЗК зазначив, що цей законопроєкт не передбачає позбавлення волі для осіб, які умисно не подають е-декларацію або умисно не зазначають у ній недостовірні відомості. Таким чином, ці діяння Верховна Рада визнає не злочинами, а кримінальними проступками. Тобто, корупціонера можуть взагалі звільнити від відповідальності у випадку щирого каяття.

"Переведення" зазначених діянь з категорії злочинів до категорії кримінальних проступків надає можливість, сплативши штраф, не подати декларацію та приховати набуте в корупційний спосіб майно, — написав Новіков.

Читайте також

Голова НАЗК закликав президента накласти вето на законопроєкт.

У зв’язку з наведеним просимо застосувати до вказаного Закону право вето відповідно до п. 30 ч. 1 ст. 106 Конституції України, — підсумував голова НАЗК.

Нагадаємо, що 4 грудня Верховна Рада України ухвалила законопроєкт 4460-д, який поновив кримінальну відповідальність за умисне декларування недостовірних відомостей та умисне неподання декларації, але не передбачає позбавлення волі за такі дії.

Лише якщо особа умисно не задекларує майна на більш ніж 4000 неоподатковуваних мінімумів (~8 млн грн), суд може призначити їй покарання у вигляді обмеження (але не позбавлення) волі на строк до 2 років. Під час обмеження волі корупціонер перебуватиме не в тюрмі, а у виправному центрі. Там він зможе вільно користуватися засобами зв’язку (телефоном, інтернетом) та залишати центр за дозволом його керівництва.

У НАЗК повідомили, що їхня позиції лишається незмінною: за умисне зазначення недостовірних відомостей на більш ніж 1 млн грн має передбачатися позбавлення волі.

1