НБУ зобов`язав банки прописувати всі умови договорів великими літерами

Відповідна постанова НБУ набрала чинності з 27 квітня
Важливо
НБУ зобов`язав банки прописувати всі умови договорів великими літерами
Договір (Фото: pixabay)
27 Квітня 2021, 17:55
читать на русском

Національний банк України (НБУ) встановив додаткові вимоги до банківських договорів для розкриття повної інформації про послуги.

Про це повідомила пресслужба НБУ.

Нові вимоги стосуються договорів про споживчий кредит, вклад (депозит), а також відкриття та ведення поточного рахунку.

Головне завдання нових вимог - забезпечити розкриття повної інформації про послуги, права та обов'язки банку та споживача, наслідки невиконання зобов'язань, - йдеться в повідомленні НБУ.

Віднині банки зобов’язані надавати у договорі повний опис послуги. У депозитному договорі потрібно буде зазначати конкретну дату повернення вкладу та інформацію про наявність у банку права продовжити термін дії вкладу тощо.

У договорі споживчого кредиту слід обов`язково прописувати перелік та вартість додаткових послуг, умови, за яких можлива зміна процентної ставки чи інших платежів тощо.

Крім того, текст договору має бути викладений розміром шрифту не менше 11 друкарських пунктів.

Також вимоги забороняють банкам включати до договорів недобросовісні норми, які обмежують права споживачів подати скаргу чи позов до суду.

Банкам буде заборонено без інформування споживача змінювати умови договору, а також вимагати від споживача сплатити за ще не отримані за договором послуги тощо.

Нові вимоги поширюються на договори, які безпосередньо підписує споживач, зокрема і на індивідуальну частину договорів приєднання про надання послуг (оферту).

Читайте також

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський підписав закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо споживчих кредитів, наданих в іноземній валюті" № 1381-IX, який Верховна Рада ухвалила 13 квітня 2021 року. Документ має захистити тих, хто взяв кредити в іноземній валюті, але не зміг своєчасно здійснювати платежі за цими кредитами, серед іншого, через збройну агресію проти України.

1