Нові штрафи за порушення ПДР: скільки та за що доведеться платити

Закон стосується не лише водії, але й пішоходів та велосипедистів
Головне
Нові штрафи за порушення ПДР: скільки та за що доведеться платити
Дорога, автомобілі, світлофор (фото: УНІАН)
16 Березня 2021, 14:06
читать на русском

Від 17 березня 2021 року набирає чинності закон про посилення відповідальності за порушення правил дорожнього руху. Зміни стосуватимуться всіх учасників дорожнього руху.

Новий закон передбачає посилення покарання за перевищення швидкості, п'яне керування, невикористання ременів безпеки або мотошоломів, брудні, неосвітлені чи встановлені з порушенням номерні знаки та інше.

Штрафи для водіїв

Їзда без ременя безпеки або мотошолома - 510 грн.

Керування незареєстрованим автомобілем, ТЗ без номерного знаку, або коли знак не освітлюється, забруднений (так, що неможливо прочитати символи з відстані 20 м) чи закритий іншими предметами - 850 грн. Повторне таке порушення – 17 000 грн.

Порушення вимог дорожніх знаків або розмітки, правил зупинки або стоянки, рух тротуарами, ненадання переваги пішоходам на нерегульованих переходах - 340 грн.

Використання мобільного телефону без засобів "вільні руки", проїзд на заборонний знак регулювальника чи сигнал світлофора, порушення правил обгону, переобладнання світлових приладів з порушенням стандартів - 510 грн.

Ненадання переваги у русі спеціальним автомобілям з увімкненими спеціальними звуковими або світловими сигнальними пристроями - 680 грн.

Ненадання переваги маршрутним ТЗ, рух смугою для громадського транспорту, зупинка або стоянка у межах таких смуг, яка створює перешкоди для руху - 680 грн.

Штрафи за перевищення швидкості

Відповідно до нового законодавства, перевищення встановленої швидкості на понад 20 км/год коштуватиме 340 грн (було 255 грн).

За перевищення на понад 50 км/год порушник повинен буде сплатити 1700 грн (раніше 510 грн).

Також передбачені штрафи й за створення аварійної обстановки на дорозі. Йдеться про ті випадки, коли через перевищення водієм швидкості руху інші учасники дорожнього руху повинні були різко змінити швидкість, напрямок руху або вжити інших заходів для забезпечення власної безпеки. Таке порушення коштує 1445 грн (раніше 680 грн).

Якщо водій залишив місце дорожньо-транспортної пригоди, то його очікує штраф у розмірі 3400 грн, або позбавлення водійських прав на строк від 1 до 2 років.

Створення ДТП, внаслідок якого було пошкоджено інші автомобілі, дорожнє обладнання, вантаж, залізничний переїзд або інше майно - 850 грн.

Штрафи за п'яне водіння

Керування у стані алкогольного сп’яніння вперше  або відмова пройти тестування - штраф 17 000 грн.

Повторне аналогічне порушення протягом року - штраф 34 000 грн з позбавлення права керувати транспортним засобом на три роки, можливе оплатне вилучення.

Третє таке порушення протягом року - 51 000 грн з позбавлення права керування на 10 років, конфіскація ТЗ, якщо авто належало порушнику.

Вживання алкоголю після зупинки поліціянтами або після ДТП (до проведення огляду) – штраф 34 000 грн та позбавлення права керування на три роки.

Як здійснюється фіксація "швидкісних" порушень

В Україні наразі понад 250 ділянок, де патрульні поліціянти контролюють дотримання швидкісних лімітів, але їх стає все більше.

Також працюють системи автоматичної фіксації порушень ПДР. Цьогоріч планують встановити ще 200 дорожніх радарів.

У Міністерстві внутрішніх справ повідомили про появу нового виду контролю - автомобілі без розпізнавальних знаків поліції з системами фіксації швидкості та інших порушень на ходу.

Якщо штраф сплатити у строк до 10 банківських днів від моменту отримання повідомлення про винесення постанови, можна заощадити половину суми штрафу.

Читайте також

Штрафи за керування без документів та з порушеннями

Керування ТЗ водієм, який не мав при собі або не пред’явив поліціянту відповідні документи на право керування та розпорядження ТЗ - 425 грн.

Керування ТЗ особою, яка не має права керування ТЗ (тобто, на відміну від попереднього пункту, не просто забула вдома, а ніколи не отримувала "права") - штраф 3400 грн.

Керування ТЗ особою, на яку накладено тимчасове обмеження на право керування ТЗ – продовження такого обмеження на строк від трьох до шести місяців.

Керування ТЗ людиною, яку позбавили водійських прав - 20 400 грн. Повторне таке порушення - штраф 40 800 грн з позбавлення права керування ТЗ на строк від п'яти до семи років, з можливим оплатним вилученням ТЗ.

Штрафи для велосипедистів

Велосипедисти, ті, хто керує гужовим транспортом та погоничі тварин у разі порушення ПДР можуть отримати штраф у розмірі 430 грн. Якщо те ж саме порушення скоєне напідпитку, розмір штрафу зросте - 680 грн. Порушення зі створенням аварійної обстановки - 850 грн.

Штрафи для пішоходів

При переході в невстановленому місці, безпосередньо перед автомобілем та ігнорування сигналів регулювання дорожнього руху встановили штраф у розмірі 255 грн.

При здійсненні цих же порушень у стані алкогольного сп’яніння штраф буде становити вже 680 грн.

При створенні аварійної обстановки на додачу до попередніх порушень - 850 грн.

Читайте також

Як себе вести при зупинці поліцією (нові зміни)

  1. На вимогу поліціянта пред’явити документи (пластикові, паперові, електронні). Зробити це так, щоб той міг без проблем ознайомитись та зафіксувати потрібні йому дані.
  2. Не виходити з автомобіля без дозволу поліціянта. Пасажирам теж необхідно залишатися в автомобілі, або вийти при вимозі поліціянта.

Контекст. 16 лютого Верховна Рада ухвалила закон, який передбачає збільшення штрафів за порушення правил дорожнього руху для пішоходів та водіїв.

11 березня президент України Володимир Зеленський підписав закон щодо посилення відповідальності за порушення безпеки дорожнього руху.

Заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко вважає, що закон дозволить скоротити кількість п’яних водіїв та зменшити смертність на 10-15% на дорогах України.