Новий законопроєкт Мінцсоцполітики щодо лікарняних порушує Конституцію - адвокатка

При ухваленні нових законів або внесенні змін до чинних не допускається звуження змісту та обсягу чинних прав і свобод
Ексклюзив
Новий законопроєкт Мінцсоцполітики щодо лікарняних порушує Конституцію - адвокатка
Лікарняний (фото: Pexels)
29 Квітня 2021, 23:00
читать на русском

Новий проєкт закону Мінсоцполітики щодо відновлення лікарняних виплат зменшує термін звернення за призначенням матеріального забезпечення до шести календарних місяців та планує позбавити права на лікарняні працівників, які працюють за сумісництвом. Тому документ порушує конституційний принцип статті 22 Конституції України.

Про це повідомила адвокатка Валентина Беніцька у коментарі Парламент.UA.

Вона пояснила, що проєкт закону також зменшує термін звернення за призначенням матеріального забезпечення до шести календарних місяців з дня відновлення працездатності, встановлення інвалідності, закінчення відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами, смерті застрахованої особи або члена сім’ї – проти теперішнього терміну 12 місяців.

Також проєктом планується позбавлення права на лікарняні працівників, які працюють за сумісництвом, а також на час вимушеного простою підприємства, наприклад, під час карантину.

Ускладнюється і процедура забезпечення страхових виплат у зв’язку з утворенням додаткового контролю. Зокрема, запровадження додаткового контролюючого органу в особі страхових експертів – лікарів з перевірок обґрунтованості медичних висновків з тимчасової втрати працездатності, – каже Беніцька і додає, що законопроєкт порушує конституційний принцип статті 22 Конституції України. Адже при ухваленні нових законів або внесенні змін до чинних не допускається звуження змісту та обсягу чинних прав і свобод.


Контекст. У березні 2021 року депутатська фракція "Слуга народу" проголосувала за поправку до закону про державне соціальне страхування, якою фактично скасувала виплату лікарняних за час хвороби людини.Через помилку в ухваленому законі від 1 липня повністю б припинялися виплати лікарняних.

13 квітня Верховна Рада виправила свою ж помилку, проголосувавши за законопроєкт №5187 про внесення змін до Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування" (щодо соціального захисту у разі настання тимчасової непрацездатності), чим відновила виплати лікарняних.

Але Мінсоцполітики створило новий законопроєкт, котрим уряд хоче перекласти на плечі бізнесу виплати майже всіх лікарняних та скоротити їх.

29 квітня президент Володимир Зеленський підписав Закон "Про внесення зміни до статті 22 Закону України "Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування" щодо соціального захисту у разі настання тимчасової непрацездатності" № 1380-ІХ, який парламент ухвалив 13 квітня поточного року.

Документ набирає чинності з дня введення в дію Закону України "Про реабілітацію у сфері охорони здоров’я" – 30 червня 2021 року.

Читайте більше у нашому матеріалі: Уряд планує урізати українцям лікарняні: докладний аналіз

Читайте також

1