Оборонка і космос: "Укроборонпром" розділять на два великі холдинги

Законопроєкт про "Укроборонпром" Рада планує розглянути найближчим часом.
Важливо
Оборонка і космос: "Укроборонпром" розділять на два великі холдинги
Танки (Фото: Укроборонпром)
21 Січня 2021, 15:24
читать на русском

Державний концерн "Укроборонпром" планують розділити на два великі холдинги, один займатиметься оборонною сферою, а другий – аерокосмічною.

Про це повідомила ТСН.

Про реформу "Укроборонпрому" розповів голова Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки, народний депутат "Слуги Народу" Олександр Завітневич.

Відповідний законопроєкт № 3822 підтримав на своєму засіданні Комітет з питань нацбезпеки, оборони та розвідки і рекомендував парламенту проголосувати за нього у першому читанні на найближчій сесії. На думку комітету, така реформа дозволить своєчасно та повноцінно забезпечувати українську армію якісною зброєю і технікою, - пояснив Завітневич.

За словами нардепа, холдинги матимуть різну спеціалізацію. Перший, "Оборонні системи України", об’єднає 65 підприємств у шість субхолдингів і забезпечуватиме потреби ЗСУ. Другий, аерокосмічний холдинг буде займатися космічною галуззю.

Усі ми знаємо приклади підприємств, які простоюють та нічого не виготовляють. Вони тільки обтяжують весь концерн. Цей закон дасть можливість пришвидшити трансформацію ОПК у найкоротший термін – до одного року, – розповів Завітневич.

Читайте також

Щодо деталей реформи "Укроборонпрому" також відомо наступне:

  1. Державні підприємства перетворяться на акціонерні товариства.
  2. Підприємства матимуть можливість об'єднання з вітчизняними та іноземними партнерами, залучення прямих, зокрема й іноземних, інвестицій.
  3. В холдингах практикуватимуть сучасні методи управління, які убезпечать від корупційних ризиків, конфлікту інтересів та прямого політичного впливу.

Нагадаємо, державний концерн "Укроборонпром" планують ліквідувати до кінця червня 2021 року і створити на його основі оборонний холдинг у формі акціонерного товариства.

1