Обов'язкова вакцинація є законною – Європейський суд

Суд ЄС з прав людини визнав, що вакцинація є необхідною в демократичних суспільствах
Головне
Обов'язкова вакцинація є законною – Європейський суд
Щеплення (Фото: Flicr)
8 Квітня 2021, 18:16
читать на русском

Європейський суд із прав людини ухвалив, що обов'язкова вакцинація є законною та може бути необхідною в демократичних суспільствах.

Про це йдеться в рішенні суду від 8 квітня, пише DW.

До суду скаржилися чеські родини, які виступали проти обов'язкової вакцинації дітей. У Чехії дітей обов'язково потрібно вакцинувати проти дев'яти захворювань, зокрема проти правця, коклюшу, кору та дифтерії.

Батькам, які без поважних причин не вакцинували дітей, загрожував штраф. Крім того, невакцинованих дітей не брали до дитячого садочка.

Своєю чергою в ЄСПЛ вважають, що чеські органи охорони здоров'я запровадили обов'язкову вакцинацію відповідно до "найкращих інтересів дітей". Суд вирішив, що вакцинальна політика Чехії не порушує право на повагу до приватного життя згідно з Європейською конвенцією з прав людини.

Мета повинна полягати в тому, щоб кожна дитина була захищена від серйозних захворювань за допомогою вакцинації або колективного імунітету, — зазначили судді.

Крім того, в ЄСПЛ визначили, що недопуск дітей до закладів освіти є захисним механізмом, а не каральним. Хоча діти і втрачають від цього рішення певні можливості, влада виконує обов'язок захищати громадське здоров'я, зокрема дітей, яким вакцинація протипоказана.

Читайте також

Скарга та рішення безпосередньо не стосуються пандемії COVID-19. Проте рішення ЄСПЛ створило прецедент, згідно з яким обов'язкові щеплення не суперечать Європейській конвенції з прав людини.

Нагадаємо, 23 березня Верховний Суд України постановив, що відсторонення від занять у школі нещепленої за віком дитини є законним. Водночас право дитини на отримання освіти в Суді вважають не порушеним, оскільки для дітей, які не можуть відвідувати навчальний заклад при відсутності щеплень, встановлені альтернативні способи здобуття освіти та продовження навчання, зокрема в навчальному закладі.

1