Освітній омбудсмен виступив проти обов'язкової шкільної форми

Будь-які вимоги щодо стилю шкільного одягу неприпустимі
Важливо
Освітній омбудсмен виступив проти обов'язкової шкільної форми
освіта Фото: Gustavo Fring з Pexels
28 Січня 2021, 16:17
читать на русском

Освітній омбудсмен Сергій Горбачов виступив проти вимог щодо обов'язкової шкільної форми.

За його словами, Служба освітнього омбудсмена отримує звернення від здобувачів освіти та їхніх батьків про те, що педагоги чи адміністрація закладу освіти примушують учнів носити обов’язкову шкільну форму (ще й відповідного фасону і кольору).

Одяг для школи - це вільний вибір дитини та/або її батьків. Єдиними вимогами до такого одягу є охайність, зручність, відповідність сезону. Все. Будь-які вимоги щодо стилю, кольору чи інших атрибутів шкільного одягу неприпустимі та незаконні, - написав омбудсман на своїй сторінці у Фейсбуці.

За його словами, обов'язкова шкільна форма дуже часто стає приводом для булінгу, дискримінації, знущань та принижень.

Читайте також

А це вже - дуже небезпечно, оскільки обов'язкова шкільна форма не лише позбавляє дитину права на індивідуальність та самовираження, але й санкції за її "недотримання" завдають дитині серйозних моральних травм, які можуть залишитися на все життя. Тому цю тему я вважаю вкрай важливою, - сказав Горбачов.

Він нагадав, що у 2019 році президент України скасував Указ №417/96 від 12 червня 1996 року "Про шкільну форму для учнів середніх закладів освіти", який встановлював обов’язковість шкільної форми для учнів закладів загальної середньої освіти, а також постановляв, що Кабмін має вибрати і затвердити зразки шкільної форми.

Нагадаємо, стаття 8 Конвенції ООН про права дитини чітко зазначає, що держави-учасниці Конвенції зобов’язуються поважати право дитини на збереження індивідуальності, не допускаючи протизаконного втручання. А якщо дитина протизаконно позбавляється частини або всіх елементів своєї індивідуальності, держави-учасниці забезпечують їй необхідну допомогу і захист для найшвидшого відновлення її індивідуальності.

1