Палата представників затвердила другий імпічмент Трампу

За відсторонення президента від влади висловилися понад 200 конгресменів
Важливо
Палата представників затвердила другий імпічмент Трампу
Документи, ручка Фото: Mohammad Danish з Pexels
14 Січня 2021, 08:15
читать на русском

Спікер Палати представників США Ненсі Пелосі підписала затверджений конгресменами обвинувальний висновок щодо імпічменту чинного президента Сполучених Штатів Америки Дональда Трампа.

Як повідомляє CNN, демократи звинувачують Трампа в тому, що своїми висловлюваннями про нечесність минулих виборів і порушеннях, а також заявами про свою перемогу над Джо Байденом він підбурював своїх прихильників до повстання: 6 січня прихильники Трампа увірвалися до будівлі Конгресу, і у протистояннях з поліцією загинули п'ятеро людей.

Тепер питання про імпічмент Трампу винесуть на обговорення верхньої палати Конгресу - сенату. До роботи після канікул сенатори повернуться 19 січня. Щоб оголосити імпічмент Трампу, резолюцію повинні підтримати дві третини сенаторів, тобто 67 зі 100. У сенаті у республіканців більшість, так що документ, швидше за все, не буде затверджений.

Читайте також

Нагадаємо, 13 січня палата представників Конгресу США ухвалила резолюцію із закликом до віцепрезидента Майка Пенсі усунути чинного президента Дональда Трампа ще до закінчення його президентського терміну 20 січня.

За відсторонення президента від влади висловилися понад 200 конгресменів. Ще 197 членів нижньої палати висловилися проти відставки Трампа.

Конгресмени запропонували застосувати 25-ту поправку до Конституції. Відповідно до неї, чинний президент може бути усунений з посади за рішенням віцепрезидента і більшості ключових посад в адміністрації. Вони повинні в цьому випадку постановити, що Трамп не може продовжувати виконувати свої обов'язки.

6 січня у Вашингтоні під будівлею Капітолію відбулися масштабні протести прихильників Дональда Трампа, які переросли у сутички з правоохоронцями. В результаті загинуло п'ятеро осіб, затримано 52 людини.

Днями стало відомо, що у США учасник штурму Капітолія та поліціянт наклали на себе руки. Вони обидва були на місці незаконного проникнення в Конгрес.

Читайте також наш матеріал: "Чому прихильники Трампа захопили Капітолій та чи вплине це на Україну" 

1