Пенсія може зрости до семи тисяч - Мінсоцполітики

Пенсійні кошти, накопичені за трудове життя, переходитимуть у спадщину
Головне
Пенсія може зрости до семи тисяч - Мінсоцполітики
Гроші, гривні
10 Березня 2021, 09:14
читать на русском

Міністерка соціальної політики Марина Лазебна розробила систему, яка дозволить збільшити пенсії у 1,5-3 рази.

Про це вона повідомила на нараді під головуванням президента Володимира Зеленського, передає пресслужба глави держави.

Міністерка зазначила, що у підході до пенсійного забезпечення потрібно насамперед змінити філософію: не лише держава забезпечує людину, а й громадянин накопичує собі на пенсію. Вона розробила систему, за якою не зростатиме дефіцит Пенсійного фонду, однак, за попередніми розрахунками, пенсії можна буде збільшити у 1,5-3 рази.

Середня пенсія зросте з 3500 до 7000 гривень. Пенсійні кошти, накопичені за трудове життя, переходитимуть у спадщину. Добре, якщо у людини нарешті з’явиться можливість мати альтернативні джерела отримання пенсійних виплат, – сказала Лазебна.

Читайте також

Також вона зазначила, що її відомство активно працює з Міністерством цифрової трансформації над запровадженням електронних сервісів у соціальній сфері – 125 послуг можна буде отримати онлайн.

Окремо на нараді було запропоновано нову систему боротьби з бідністю. Зокрема, йшлося про впровадження понять "домогосподарство" та "собівартість утримання господарства". У цьому аспекті розглядалася модель повернення частини податків годувальнику. Також ішлося про збільшення кількості робочих місць шляхом лібералізації трудового законодавства, підвищення середньої заробітної плати.


Контекст. Дефіцит коштів Пенсійного фонду України за січень-лютий 2021 року склав 4,5 млрд гривень. Доходи сягнули 76,5 млрд гривень, а витрати - 81 млрд гривень.

Зазначається, що в загальних доходах ПФУ кошти державного бюджету склали 28,1 млрд гривень. Власні кошти склали 48,4 млрд гривень, у т. ч. отримані з державного бюджету за деякі категорії застрахованих осіб і покриття недоотриманої суми коштів від застосування пільгового розміру єдиного внеску, 4,6 млрд гривень.

1