Переведення годинників: коли Україна переходить на "літній час"

28 березня потрібно перевести стрілки годинників на годину вперед
Головне
Переведення годинників: коли Україна переходить на "літній час"
Годинник (фото: Pexels)
26 Березня 2021, 14:40
читать на русском

Оскільки Верховна Рада так і не ухвалила закон про скасування сезонного переведення годинників, тому у ніч на 28 березня Україна перейде на "літній час".

Так, о 3:00 28 березня стрілки годинників необхідно буде перевести на одну годину вперед.

Від 13 травня 1996 року в Україні почали переходити на "літній час" відповідно до постанови Кабінету міністрів України "Про порядок обчислення часу на території України".

Згідно з документом, з урахуванням порядку обчислення часу, що діє в країнах Європи з 1996 року, уряд постановив запровадити на території України такий порядок обчислення часу: час другого часового поясу (київський час) з переведенням щорічно годинникової стрілки останньої неділі березня о 3:00 на одну годину вперед та останньої неділі жовтня о 4:00 на одну годину назад.

Точний час можна подивитись тут.

Читайте також


Контекст. У березні 2019 року Європейський парламент підтримав рішення про припинення зміни літнього часу на зимовий із 2021 року. Від переходу на літній час відмовились Японія, Китай, Індія, Сінгапур та низка інших країн. У Європі на зимовий час не переходять Ісландія, Росія та Білорусь.

Як відомо, в Україні переходять на літній час щороку в останню неділю березня, а на зимовий - в останню неділю жовтня. Восени переводять стрілку на годину назад, а навесні - вперед.

3 березня Верховна Рада України ухвалила за основу проєкт Закону про обчислення часу в Україні (проєкт №4201).

Згідно з основними положеннями нового закону пропонується встановити єдиний час на всій території України - всесвітній координований час плюс дві години (UTC+2), а також скасувати  сезонний перехід часу.

Читайте також наш матеріалУкраїна може скасувати перехід на літній час: до чого тут РФ та чому це допоможе увійти в ЄС 

1